Фото: пресс-служба Новороссийской епархии РПЦ

5 жовтня Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин освячення закладного каменя в основу нового кафедрального собору на честь святого апостола Андрія Первозванного в Геленджику (Росія). Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх зі словом.

На честь святого апостола Андрія Первозванного в Геленджику освячено закладний камінь у фундамент кафедрального собору

"...Ще задовго до Хрещення Русі в Києві тут, у Херсонесі, у Керчі, у Фанагорії, там, де нині Тамань і Темрюк, вже існували християнські громади і стародавні єпархії. Одна з найстаріших єпархій — Таманська, в історії відома як Тмутараканська, увійшла до складу Руської Православної Церкви після її утворення.

Відео дня

Християнізація північного узбережжя Чорного моря була пов'язана також насамперед з апостольськими трудами Андрія Первозванного. І символічно, що ми закладаємо храм на честь просвітителя Русі святого Андрія Первозванного, просвітителя землі, де потім виріс і поширився народ Русі, бо його апостольськими трудами було посіяне зерно християнства...

Ми будуємо храми не просто для того, щоб прикрасити місцевість або побудувати пам'ятки. Ми будуємо храми для того, щоб змінювалася на краще наше життя, змінювалася свідомість, змінювалося серце людини. І розуміємо сьогодні, як, можливо, ніколи, що всі наші досягнення, якими ми пишаємося, були від сили нашого духу — як і всі наші поразки були від слабкості духу, від забуття віри, від занепаду морального почуття.

Пройшовши складним історичним шляхом, ми спрямовується думкою в майбутнє, зі сподіванням і вірою на допомогу Божу, на те, що Господь прихилить милість Свою до нашої багатостраждальної землі і дасть можливість духовно й матеріально удосконалювати наше життя, перетворюючи насамперед благодаттю Божественною наші серця".

Повний текст можна прочитати тут

За матеріалами прес-служби Патріарха Московського і всієї Русі