Акція блокування Києво-Печерської лаври / УНІАН

Політологи пов’язують блокування Києво-Печерської лаври з трагічними подіями в Запоріжжі

17:18, 10.01.2018
4 хв.

«Це дуже небезпечні ігри, тому що коли до існуючих в суспільстві протиріч додається ще й релігійний фактор, може статися так, що бажаючий приготувати собі обід, спалить хату». «С14 – це «хлопчики за викликом», якщо у таких хлопчиків не було б друзів у правоохоронній системі, вони б мешкали у в`язниці».

До спроби блокування Києво-Печерської лаври, як і до роздмухування скандалу навколо відмови УПЦ відспівати трагічно загиблого в Запоріжжі хлопчика, може бути причетне вище керівництво держави та силові органи.

Таку думку у коментарі Центру інформації Української Православної Церкви висловив голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко. На думку політолога, Президенту «треба взятися за це питання». 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал під стінами Києво-Печерської лаври: радикали "прийшли провідати Путіна" (репортаж, фото "УНІАН-Релігії").

Відео дня

«Якщо Президент демонстративно віддає перевагу одним конфесіям перед іншими, саме він несе за це відповідальність. Петру Олексійовичу треба взятися за це питання з тим, щоб відбити бажання у будь-кого втручатись в церковні справи. І це стосується не лише Української Православної Церкви, а й інших конфесій і релігійних громад, щоб всі вони існували поза державою, як це передбачено Конституцією», - заявив Бондаренко.

З ним погоджується керівник центру «Третій сектор», політолог Андрій Золотарьов. 

«Якщо Президент має наміри будувати Помісну Православну Церкву, для цього є певна перепона – УПЦ. Тут треба налаштувати громадську думку для подальших дій щодо УПЦ. Церква – це далека стратегічна ціль, а зараз ситуація розгортається за принципом «поділяй і володарюй». А будь-яка радикальна організація в будь-якій країні – це, в першу чергу, об’єкт уваги спецслужб. В першу чергу там має місце агентурна робота, будь-яка радикальна структура нашпигована інформаторами. А по-друге, виконання таких делікатних доручень дає можливість існувати», - упевнений політолог. 

На думку Золотарьова, блокада Києво-Печерської лаври виникла через напруження в суспільстві після трагічних подій в Запоріжжі, коли загинув дворічний хлопчик. 

«Я подивився інформаційні хвилі по ситуації у Запоріжжі. Там за справу взялись політтехнологи, або люди, які професійно працюють з інформаційним полем. Інформація розганялась і у соцмережах і у ЗМІ. Складається враження, що такого приводу чекали. Це дуже небезпечні ігри з релігійним фактором, з релігійним протистоянням саме тому, що коли до існуючих в суспільстві протиріч додається ще й релігійний фактор, може статися так, що бажаючий приготувати собі обід, спалить хату», - впевнений Золотарьов. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Митрополит Лука закликав 40 днів молитися за упокій душі загиблої в Запоріжжі дитини.

«Для України з усім тим, що ми маємо, додається ще й релігійне протистояння. С14 – це «хлопчики за викликом», якщо у таких хлопчиків не було б друзів у правоохоронній системі, вони б мешкали у в`язниці, або деінде. Треба розуміти, що на такі дії вони отримують індульгенцію. Коли такі радикали з’являються, за цим стоїть більше, ніж протестна акція», - зробив висновок політолог Андрій Золотарьов. 

В свою чергу Кость Бондаренко вважає, що акції проти УПЦ виникли через її участь в процесі обміну полоненими наприкінці минулого року. 

«Цей потік негативної інформації щодо УПЦ для того, щоб перебити інформаційні потоки і дати можливість монополізувати тему звільнення полонених. Бо самі військовополонені неодноразово говорили про визначну роль Митрополита Онуфрія в цьому процесі», - переконаний політолог. 

Як повідомлялося, 8 січня націоналістична організація С14 блокувала в’їзд до Києво-Печерської лаври. До протестувальників вийшов намісник лаври митрополит Павел, але радикали лише провокували і кричали і розмови не вийшло. Тоді націоналісти пообіцяли зробити подібні акції більш масштабними і тривалими.

Центр інформації УПЦ.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся