false

Митрополит Лука закликав 40 днів молитися за упокій душі загиблої в Запоріжжі дитини

14:20, 06.01.2018
3 хв.

У коментарі Центру інформації Української Православної Церкви владика повідомив, що благословив приносити в храми іграшки та дитячі речі, які єпархія передасть сиротам в пам'ять про загибле немовля.

Митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука (Коваленко) закликав паству 40 днів молитися у своїх домівках за упокій душі трагічно загиблого немовляти Євгена.

У коментарі Центру інформації Української Православної Церкви владика повідомив, що благословив приносити в храми іграшки та дитячі речі, які єпархія передасть сиротам в пам'ять про загибле немовля.

«Ми разом тужимо і плачемо. Я закликав свою паству 40 днів келійно молитися вдома про малюка, трагічно загиблого Євгена. Крім того, я попросив всіх, по можливості, приносити в наші храми іграшки та подарунки. Також ми зберемо придатні іграшки, принесені людьми, які поки не розуміють, чому малюка відмовилися відспівувати в нашій Церкві. І в помин душі загиблого немовляти і по заспокоєння його батьків, передамо все це в дитячі будинки нужденним», - розповів архієрей.

Відео дня

Митрополит Лука пояснив, чому священик УПЦ відмовився відспівувати загиблого хлопчика.

«Канони ніхто не відміняв. Вони були написані ще нерозділеною Церквою в перші століття християнства. Є правило Василя Великого, яким керувався священик, який відмовив у відспівуванні малюка: "Але відторжені, зробившись мирянами, не мали влади ані хрестити, ані рукопокладати, і не могли дати іншим благодать Святого Духа, від якої самі відпали. Ось чому приходять від них до Церкви, як хрещених мирянами, стародавні правила знову очищати справжнім церковним хрещенням". Тобто їх хрещення таким не вважається, воно не дійсне. Дитина, на жаль, не була хрещеною і її б ніхто не відспівав в жодній Православної Церкви світу. Батькам відповіли те ж саме», - зауважив владика.

Відповідаючи на питання про можливі наслідки, у разі відспівування нехрещеного в УПЦ, владика Лука відповів, що «від Господа не приховаєш скоєного».

«Від Бога нічого не приховаєш. Ця людина (священик. - Ред.) може від мене це приховати. Я може бути і ніколи б не дізнався про це, як правлячий архієрей. Але від Бога ми нічого не можемо приховати. А Господь за такі вчинки карає до сьомого коліна», - пояснив архієрей.

Владика Лука порадив вірним УПЦ КП прийти до істинного Православ'я, щоб надалі уникнути, в тому числі, відмов у відспівуванні в канонічній Церкві.

«Деякі священики УПЦ КП таємно хрестять своїх дітей у нас, бо знають, де Божа Благодать. А парафіянам я можу порадити тільки одне: не підтримувати церковний сепаратизм і прийти до істинного Православ'я. Церква, як мати, всіх прощає - це єдине місце, де ми можемо сподобиться Царства Небесного і Божої Благодаті», - звернув увагу Митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ.

Як повідомлялося раніше, 31 грудня 2017 року в Запоріжжі загинув дворічний хлопчик, який, за словами батьків, "був хрещений в УПЦ КП". Священик Української Православної Церкви не зміг відспівати загиблої дитини, оскільки не має канонічного права здійснювати обряд над вірними інших конфесій. Люди, які не зрозуміли дій священика, принесли до храмів УПЦ іграшки на знак незгоди з канонічним правом - системою правових норм, що складають основу чинного церковного законодавства у всіх Православних Церквах світу.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся