1

Скандал під стінами Києво-Печерської лаври: радикали "прийшли провідати Путіна" (репортаж, фото "УНІАН-Релігії")

21:02, 08.01.2018
3 хв.

"А ось і пономар київського... московського патріархату. Я прийшов провідати Путіна. Як справи у вас?" - запитав учасник акції. "Нормально все, слава Богу, Христос народився...", - відповів владика Варсонофий. До націоналістів вийшов намісник лаври митрополит Павел (Лебідь). "Хлопці, йдіть працювати", - сказав він.

Приблизно 30 радикалів з націоналістичної організації С14 ввечері, 8 січня, у день свята Собору Пресвятої Богородиці, зробили спробу заблокувати в'їзд на територію Києво-Печерської лаври.

Учасники акції розгорнули плакати "ФСБ, геть з лаври" і "НІ московській агентурі", були чутні вигуки з погрозами через спеціально принесений гучномовець.

2

Свою претензію монастирю радикали офіційно сформулювали так: "У лаврі знаходиться штаб сепаратистів і ФСБ-шників. Вони відмовляються відспівувати бійців АТО і хрещених не в церкві МП".

Захід члени націоналістичної організації супроводили костюмованим героєм в масці і старому міліцейському кашкеті, який, за їхнім задумом символізував робітника спецслужб. Разом з ним був чоловік у масці Діда Мороза.

2

Націоналісти зупинили єпископа Варсонофія (Столяра), який виходив з лаври. Дочекавшись, коли владика підійде ближче, один з чоловіків звернувся до нього через гучномовець.

"А ось і пономарь київського... московського патріархату. Я прийшов провідати Путіна. Як справи у вас?", - запитав учасник акції.

"Нормально все, слава Богу, Христос народився...", - відповів владика Варсонофій.

Чоловік з гучномовцем, намагаючись розвинути дискусію на підвищених тонах, повідомив, що його мета дізнатися: "чому ви тут перебуваєте". Далі він виголосив свою підготовлену промову.

До радикалsів вийшов намісник лаври митрополит Павел (Лебідь).

"Хлопці, йдіть працювати", - сказав протестувальникам владика Павел.

Намісник Києво-Печерської лаври був спокійний, стриманий, відповідав на запитання по суті. Провокації у організаторів акції не вийшло, але виникла  перепалка з віруючими, які опинилися в той момент неподалік, стали мимовільними свідками того, що відбувається, і почали захищати монастир.Члени націоналістичної організації намагалися провокувати владику Павла: ставили різкі запитання, кричали, грубили і демонстративно показували неповажне ставлення.

Тим часом "на шлагбаумі" біля в'їзду-виїзду на нижню, монастирську територію лаври, накопичилося досить багато машин.

Націоналісти пропустили машину Range Rover, яка виїзжала з монастиря, але супроводили її виїзд ударами ніг по дверях машини. Також вони пропустили кілька інших машин, які на їхню думку не відносилися до теми акції. Одну з машин зупинили, по ній пронеслася серія ударів, але крик: "Там же маленька дитина", зупинив спалах агресії і машину випустили.

3

До місця інциденту вийшли студенти Київської духовної академії і семінарії, вони голосно почали співати Тропар Різдва Христового та колядки.

Члени організації С14 зробили заяву про те, що віруючі "намагалися битися" і "неадекватно себе поводили", ставши на захист лаври.

"За гроші Іуда повісився", - кричала протестуючим віруюча, намагаючись зупинити їхню акцію.

Тим часом на місце події прибули правоохоронці.

7

Дочекавшись сутінок організатори акції запалили щось на зразок смолоскипів, зробили серію фото, дали інтерв'ю кільком центральним телеканалам.

Зараз конфлікт вичерпаний, радикали закінчили акцію і пішли.

Про закінчення акції вони повідомили на своїй сторінці в фейсбук, доповнивши фотозвітом, ймовірно для аудиторії, яка захоче оцінити якість проведеного заходу.

Анна Хрустальова, "УНІАН-Релігії".

Фото УНІАН.

2
Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся