1

Православні архиерееи з 22 країн світу візьмуть участь в Архієрейському Соборі Руської Православної Церкви, який відбудеться 29 листопада - 4 грудня в Москві. Собор присвячено 100-річчю Патріаршої інтронізації святителя Московського Тихона. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загальноцерковне шанування українських святих розглянуть на Архієрейському соборі РПЦ

"Рішення про відновлення Патріаршества було прийняте в найкритичніший момент нашої історії, коли до влади прийшли більшовики. Це було, безсумнівно, промислительна подія, бо Патріарх став гарантом духовної єдності, що було особливо необхідно в роки жорстоких гонінь на Церкву. На Архієрейському соборі ми будемо згадувати про ці події, про всіх жертв гонінь і репресій, а також говорити про те, яке значення наразі має Патріаршество для нашої Церкви", - сказав в інтерв'ю напередодні відкриття Архієрейського Собору глава ВЗЦЗ РПЦ митрополит Волоколамський Іларіон.

Відео дня

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про "українське питання" на Архієрейському соборі РПЦ розповів митрополит Іларіон (Алфєєв)

Говорячи про оцінку революційних подій 1917 року, за словами митрополита Іларіона, "вичерпна оцінка революційним подіям була дана ще в 2000 році, коли Церква канонізувала новомучеників та сповідників Руської Церкви".

"Влада, яка протиставляла себе Богу, нав'язувала людям атеїзм і розгорнула безпрецедентні за масштабами гоніння проти Церкви, заплямувала себе своїми злочинами. І цим злочинам немає жодного виправдання", - підкреслив митрополит Іларіон.

Архиєрейському собору належить вища влада в віронавчальних, канонічних, богослужбових, душпастирських, адміністративних та інших питаннях. Архієрейський собор складається з єпархіальних і вікарних архієреїв і скликається Патріархом Московським і всієї Русі і Священним Синодом не рідше одного разу на чотири роки. У ньому беруть участь архієреї Української Православної Церкви. Минулого разу Собор відбувся 2-3 лютого 2016-го.

Сто років тому, 28 жовтня 1917 року, на Помісному соборі РПЦ патріархом Московським і всієї Русі був обраний митрополит Тихон, згодом прославлений у лику святих і очолив сонм новомучеників. А його зведення на патріарший престол відбулося 4 грудня 1917 року у свято Введення в храм Богородиці.