Митрополит

На Архієрейському соборі Руської Православної Церкви, який відкриється 29 листопада в Москві, може бути розглянуте питання церковного розколу в Україні. Про це сказав в інтерв'ю напередодні події голова ВЗЦЗ РПЦ митрополит Іларіон (Алфєєв).

"Я не хотів би зумовлювати дискусії на Соборі з міжнародних тем, але, думаю, що, звичайно, неможливо обійти ситуацію в Україні. Вона залишається вкрай напруженою і небезпечною для канонічної Української Православної Церкви, піддається дискримінації з боку нинішньої української влади. Думаю, що увага має бути приділена і проблемі церковного розколу в Україні, який, нажаль, вже чверть століття залишається неуврачеваним",- зазначив митрополит Іларіон.

Оцінюючи перспективи подолання церковного конфлікту в Україні він назвав два принципи, на якому будується Архієрейський собор.

Відео дня

"Ну, будемо дивитися. Неможливо передбачити, як підуть дискусії на Архієрейському Соборі, незважаючи на те, що є теми, які підготовлені. Але Собор завжди будується на двох принципах - це вільні дискусії його членів і це дії Святого Духа, який спрямовує ці дискусії. Я думаю, ми маємо бути відкритими до того, що Святий Дух підкаже нам якісь рішення, про які ми, може і не здогадуємося", - сказав митрополит Іларіон.

З 29 листопада по 2 грудня в кафедральному соборному храмі Христа Спасителя в Москві пройде Архієрейський Собор Руської Православної Церкви. В Архієрейському Соборі беруть участь єпископи з 22 країн світу, в тому числі з Української Православної Церкви.