голова Синодального інформаційного відділу УПЦ єпископ Климент (Вечеря)

Мова богослужінь в Українській Православній Церкві сьогодні є не директивою ієрархів, а переважним вибором української пастви.

Про це сказав голова Синодального інформаційного відділу УПЦ єпископ Климент (Вечеря), повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Мова молитви – це вільний вибір пастви. На останніх зборах Київської єпархії Блаженніший митрополит Онуфрій ще раз це підкреслив. Нещодавно він сам очолював богослужіння у храмі, де частина піснеспівів і читання Святого Письма звершується українською мовою. Тому всі розмови про те, що хтось комусь забороняє молитися українською мовою – це вигадки», - зазначив спікер УПЦ.

Відео дня

За його словами, переважна більшість наших вірян УПЦ хоче, щоб богослужіння відбувалося церковнослов’янською мовою.

«Було б неправильно позбавити їх цього права. Це не якась вказівка, а свідомий вибір людей. І причини цього мають глибоке релігійно-культурне коріння. Особливо це стосується Західного регіону, де релігійні традиції безперервно зберігалися віками», - розповів владика Климент.

Водночас він підкреслив, «що стосується мови: віряни «голосують ногами».

«Це означає, що для переважної більшості віруючих людей, які відвідують храми, церковнослов’янська мова не є чужою. Там, де більшість вірян хотіла молитися українською - там і моляться. Ніякої проблеми з цього ніколи не було», - розповів єпископ.

При цьому владика зазначив, що в Україні існує чимало парафій УПЦ, де богослужіння звершується українською мовою.

«В цьому виявився вільний вибір людей, які становлять парафію. У нас є досить багато храмів, де богослужіння звершується румунською. На Закарпатті традиційно протягом століть служба Божа звершується церковнослов’янською, але з особливим, притаманним цьому регіону діалектом. Я переконаний, що неможливо силоміць примусити людину молитися якоюсь мовою», - впевнений єпископ УПЦ.

На думку голови інформвідділу УПЦ, «проблема дискусії щодо богослужбової мови сьогодні полягає в її заполітизованості».

Представник УПЦ констатував, що «частіше такі дискусії ведуть люди, які не відвідують богослужінь, або роблять це зрідка».

«Церква не обслуговує світські ідеології. Принаймні, вона намагається уникнути цієї спокуси. Простір буття Церкви суттєво більший за межі підтримки електоратом якоїсь політичної ідеї. Якщо цього не розуміти, або свідомо оминати, нічого доброго від таких дискусій про Церкву ніколи не буде», - впевнений єпископ Климент.

Читайте повністю інтерв'ю ТУТ або ТУТ