храм релігійної громади Чуда Архистратига Михаїла Української Православної Церкви

На Рівненщині, у селі Новосілки Здолбунівського району, сільська рада та представники УПЦ Київського патріархату 7 лютого готуються до незаконного референдуму, на якому храм релігійної громади Чуда Архистратига Михаїла Української Православної Церкви хочуть передати релігійній громаді УПЦ КП.

Про це “УНІАН-Релігії” повідомив секретар Рівненської єпархії УПЦ протоієрей Віталій Герлінський.

“Представники УПЦ КП висловили майнові претензії на храм Чуда Архистратига Михаїла, що належить УПЦ. 24 січня біля храму виникло протистояння між релігійними громадами села, після чого місцева влада опечатала храм. Богослужіння проходили на вулиці. У неділю, 1 лютого, представники місцевої влади зірвали печатку і дозволили релігійній громаді УПЦ лишатися у храмі до результатів референдуму 7 лютого”, - розповів отець Віталій.

Відео дня

За словами секретаря Рівненської єпархії УПЦ, парафіяни храму Чуда Архистратига Михаїла УПЦ проти проведення референдуму, бо вважають його незаконним.

“Наші люди, які ходять до церкви, ніхто не голосував. Голосували за референдум тільки ті люди, яких до нас понавозили”, - зазначила парафіянка храму Світлана Рижук.

Однак селищна і районна рада активно сприяють проведенню референдуму у селі.

“Ми неодноразово звертали увагу місцевої влади, на те що місцевий референдум не може проводитись, а тим більш на ньому не може розглядатися питання про право користування приміщенням. Таким чином, у випадку проведення референдуму з питання приналежності храму громади УПЦ, порушиться чинне законодавство України”, - звернув увагу протоієрей В.Герлінський.

Парафіяни храму УПЦ стверджують, що у разі спроб захоплення храму представниками УПЦ КП після незаконного референдуму 7 лютого, свій храм вони не віддадуть, і все ж сподіваються, що конфлікт вирішиться мирним шляхом.

Як повідомляв УНІАН, на Рівненщині випадки захоплення храмів УПЦ вже траплялись.