Єпархії УПЦ на сході України є єпархіями-мученицями - єпископ Климент

Єпархії Української Православної Церкви на сході України сьогодні є єпархіями-мученицями: більшість священнослужителів УПЦ продовжують нести служіння, ризикуючи життям.

Про це розповів голова Синодального інформаційного відділу УПЦ єпископ Ірпінський Климент (Вечеря) сьогодні на прес-конференції у Києво-Печерській лаврі, повідомляє Центр інформації УПЦ. 

Відео дня

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В УПЦ роз’яснили питання щодо канонічного підпорядкування єпархій УПЦ в Криму (прес-конференція)

«Ці п’ять єпархій Донецької та Луганської областей – це мільйони віруючих. Сьогодні вони страждають так само, як і страждає місцеве населення цих єпархій. Переважна більшість духовенства, які служили на сході України, не покинули свої парафії і навіть звершують Богослужіння у таких обставинах, коли в населеному пункті залишилося 3-4 людини. Найчастіше священник все рівно залишається при храмі і самотужки звершує Богослужіння», - сказав владика Климент.

Також єпископ прокоментував випадки загибелі священнослужителів та вірян на сході України.

«Відомо, що три священики на сході України загинули. Під час вечірнього богослужіння в один із храмів потрапив снаряд, було вбито трьох вірних, які молилися під час богослужіння у храмі, і ще три-чотири людини отримали поранення. За останніми повідомленнями представників місцевих органів влади, зокрема в Луганській області, було пошкоджено 8 храмів, але взагалі статистика руйнування храмів на сході України значно більша», – зазначив єпископ.

«Всі єпархії, які знаходяться на сході України, залишаються під канонічним підпорядкуванням Української Православної Церкви і немає ніяких підстав говорити про те, що це зміниться в майбутньому», - підвів підсумок єпископ Климент.