У Києво-Печерській лаврі 11 березня відбулася прес-конференція на тему «Доля єпархій УПЦ у Криму та на сході України».

Голова Синодального інформаційного відділу Української Православної Церкви єпископ Ірпінський Климент (Вечеря) звертаючись до представників ЗМІ підкреслив, що єпархії на території Криму знаходяться у прямому підпорядкуванні УПЦ на чолі з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм.

Відео дня

«Українська Православна Церква заявляє, що ніколи не приймалося Священним Синодом УПЦ яких-небудь документів, або якихось статутних положень, які б змінювали канонічне підпорядкування єпархій, що знаходяться на півострові Крим. Канонічний статус єпархій, а це Сімферопольска, Феодосіїська і Джанкойська єпархії, такий самий, як і статус», - зазначив владика Климент.

Також церковний спікер прокоментував текст "документа", розміщеного на деяких інтернет-ресурсах, з якого випливає, що УПЦ начебто юридично визнала Крим частиною Росії і "здала" їй дві єпархії.

Зокрема, владика зазначив: «Я ці тексти не можу назвати навіть документами, оскільки не знаю про їх походження. На них немає ніяких реєстраційних відміток. Можу сказати лише, що ті статути, які приймав Священний Синод УПЦ не містять жодного слова з тих речень, які були процитовані».

Владика Клімент продемонстрував журналістам затвердженні Митрополитом Онуфрієм та прийняті Синодом УПЦ статути Сімферопольської і Феодосіїської єпархій, які засвідчують, що ці єпархії в канонічному підпорядкуванні Української Православної Церкви, адміністративним осередком якої є Київська Митрополія.

Голова юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов проаналізував тексти реальних статутів та опублікованого "документа" щодо моментів підпорядкування єпархії, розпорядження майном та коштами.

«Текст позбавлений будь-яких ознак документа. Можна допустити, що це якийсь проект, мета якого мені невідома. Дата затвердження цього документа – 3 грудня 2014 року, а справжній статут, який був прийнятий Священним Синодом, затверджений 19 червня 2014 року. Дивно, що через півроку з’являється текст невідомого походження, на підставі якого здійснюють репортажі і заяви», – зазначив отець Олександр.

Заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Микола Данилевич додав: «В жодних статутах наших єпархій не передбачається відчуження майна на користь РПЦ, не передбачено грошових відрахувань до Москви. Всі права Кримських єпархій зберігаються в повному об’ємі і вони залишаються в складі УПЦ. Кримські єпископи вибираються і призначаються Священним Синодом Української Православної Церкви і підзвітні Києву».

За матеріалами офіційного сайту УПЦ