Евакуація з Кабула підходить до кінця \ фото REUTERS

Країни поступово закінчують виконувати евакуаційні рейси з Кабула, який захопили бойовики руху "Талібан".

Зокрема, Франція з 27 серпня планує припинити евакуацію з Кабула. "Починаючи із завтрашнього вечора, ми вже не зможемо евакуювати людей з аеропорту Кабула", - заявив прем’єр-міністр Франції Жан Кастекс. 

В свою чергу, Данія і Бельгія вже зупинили евакуаційні польоти. Останній евакуаційний рейс Данії вже вилетів з країни: на борту 90 цивільних осіб, включно з військовими та дипломатами. "Літати в Кабул чи з нього тепер небезпечно", - прокоментувала міністер оборони Тріне Брамсен.

Відео дня

Читайте такожВ аеропорту Кабула понад 10 тисяч людей чекають на евакуацію

Бельгійський прем'єр Александр де Кроо наголосив, що 25 серпня відбулися останні 25 рейсів. Утім, наступних вже не буде "з огляду на розвиток ситуації та відповідно до домовленостей з іншими партнерами". Покинули кабульське летовище 40 бельгійських військових, які допомагали підтримувати  там безпеку, передає ТСН з посиланням на Associated Press.

Евакуація з Афганістану

Рух "Талібан" вимагає, аби евакуаційні рейси з Кабула країни закінчили до 31 серпня - США планують встигнути до цієї дати.

Тим часом генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що загроза теракту в аеропорту Кабула зростає з кожним днем, причому йдеться про реальну, а не теоретичну небезпеку.

15 серпня речник політичного офісу радикального ісламістського руху "Талібан" Мухаммед Наїм  заявив про "завершення війни" в Афганістані. Цього дня бойовики увійшли до столиці країни Кабула.  Президент Афганістану Ашраф Гані в той же день втік з країни.