390 учасників з України та з закордону 15-16 березня на Всеукраїнській пасторській конференціі “Біблійна проповідь у церкві” навчалися яким має бути проповідник Слова Божого та у чому секрет успішної проповіді. Про це повідомляє офіційний сайт Всеукраїнського Союзу Церков Євангельських Християн-Баптистів.

“Про що і як проповідувати тут і зараз”, “Як я готую проповідь?”, “Трансформація церкви через настанову” - відомі вчителі Слова Божого та практики служіння Сергій Санніков, Валерій Антонюк, Касі Карстенс (ЮАР), Ярослав Троць, Леонід Міхович (Білорусь), Микола Романюк у лекціях та практичних семінарах разом із пасторами досліджували біблійні основи проповіді.

“Бог покликав нас проповідувати” – зауважив Валерій Антонюк, перший заступник голови Всеукраїнського Союзу Церков євангельських християн-баптистів. Він каже, що апостол Павло нагадує Тимофію: “Проповідуй Слово, допоминайся вчасно-невчасно, докоряй, забороняй, переконуй з терпеливістю та з наукою” (2 Тимофія 4:2).

Відео дня

За словами організатора конференції Ігора Бандури, заступника голови ВСЦ ЄХБ, вони намагаються робити актуальними заходи, які відповідатимуть потребам церков: “Церква – це община, яка створена Словом. Потрібно нагадувати, вчити один одного, щоб проповідь стала більш біблійною, духовною, більш актуальною, сучасною, а найголовніше – дієвою”, - наголосив пастор.

Сергій Санніков, відомий історик, вважає актуальність теми зараз дуже високою, тому що багато хто зі служителів звернув увагу на організаційні моменти та адміністрування у церкві, те, що відставало, і зауважив: “Проповідь - це центр служіння. Проповідь має змінювати слухача”.

Проте проповідник сам має бути переконаний в авторитетності і достатності Слова Божого, переконливо і сміливо говорити: “Так говорить Господь”, а також збільшити час підготовки до проповіді у молитві “молитовно проникнути в текст, дати говорити Духу Святому – Автору”, зауважують спікери.

Успіх проповіді залежить від того, наскільки служитель ”старанний, як він заглиблюється у Слово Боже, наскільки його життя відповідає тому, про що він проповідує” – переконаний В`ячеслав Нестерук, голова ВСЦ ЄХБ.

Леонід Міхович, старший пресвітер Об`єднання церков у Мінській Області (Білорусь) розкриває свої секрети успішної проповіді.

Проповідник має сам захоплюватися вивченням Слова Божого, “читати Його не як газету, а лист від Коханого” – переконаний Касі Карстенс, відомий служитель із ЮАР, один із лідерів Міжнародної спортивної коаліції, через якого Бог підготував десятки тисяч служителів у всьому світі.

Пастор із Кейптауна закликав учасників конференції замислитися над тим, як служитель представляє Бога, коли проповідує. Важливо показувати усі сторони Бога: Його дорогоцінну любов, справедливість та готовність прийняти грішника, який вирішує жити по-іншому. Необхідно, щоб проповідь пастора відповідала вимогам часу та потребам людей, які слухають.

Касі спільно із дружиною щороку відвідують близько 25 країн, де несуть служіння та проповідують Слово Боже. Його дружина нещодавно відкрила притулок для безхатченків у Сомалі.

«Як від Бога,перед Богом, у Христі» — так потрібно звіщати Слово Боже, переконані спікери, згідно 2-го Послання до Коринтян 2:17.Сьогодні руйнуються підвалини, на яких стоїть Церква — багато хто свідомо або несвідомо хоче сфальшувати Писання через небажання навчатися, лінь, уявну зайнятість, або з ціллю захистити свої гріхи. Проповідь Слова Божого не має бути самоціллю, ствердженням провідника або роботою для священика, але це має бути засобом, щоб досягнути людину.

А проповідник — це співпрацівник Бога, який має зробити все, що від нього залежить та доносити Слово Боже, як до церковної аудиторії, наставляючи їх, так і до звичайної людини - сусіда, друга, просто на вулиці, виконуючи основне доручення Христа “Ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім`я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все те, що Я вам заповів. І ото, Я перебуватиму з вами повсякденно аж до кінця віку! Амінь” (Матвія 28:19-20).