ВСЦ ЄХБ

30 квітня – 2 травня відбулась ІІІ Всеукраїнська молодіжна конференція медиків-християн, яка проходила у Харкові, на базі ім. Соїча. На неї зібралось 370 людей, серед яких було 70 студентів – іноземці навчающихся в медичних вищих закладах країни. Три дні конференції включили в себе багато корисних і цікавих лекцій, майстер – класів, презентацій і доповідей. Конференцію організовували: Християнська медична асоціація України, Альянс християн - професіоналів України, при підтримці Міжнародного товариства «Друзі Менонітського центру в Україні», «Християнської медичної співдружності Великобританії» і «Української медичної місії».

Під час відкриття, з привітальним словом до молоді звернувся старший пресвітер Харківської області Геннадій Пилипенко, побажавши медикам служити через свою працю людям. Дорошенко Олександр Миколайович (голова Християнської медичної асоціації України м. Кіровоград) розповів про діяльність ХМА, та про те, як медики - християни служать людям через медичну працю, закликавши молодих медиків - християн буті у своєму ділі завжди першими. Потім, прочитав лекцію «Профілактика болю, хоспіси паліативна допомога». В контексті цієї теми він торкнувся питання профілактики болю и душеопікунства смертельно хворих людей и їх родичів.

Відео дня

У другій частини першого дня конференції Артур Фрізен (інвазивній кардіолог, член Королівської колегії лікарів і хірургів Канади з 1977 року) читав лекцію «Ефективність вчення Ісуса Христа у профілактиці емоційного дистрес - синдрому та у психофізіологічній реабілітації». Після цього проходили презентації служіння медиків у різних регіонах країни. Сьогодні вони відвідують дитячі інтернати, організовують виїзди в області, де проводять медичні прийоми для місцевого населення, видають безкоштовно медикаменти, піклуються і надають допомогу тяжкохворим людям, проводять соціальні акції «Капля крові», «Стань донором – допоможи дітям», а для студентів – іноземців влаштовують зустрічі на навчальні медичні теми. Вечорі, молодь прийняла участь у цікавому ток - шоу «Актуальні проблеми української медицині», на якому піднімалися питання якості сучасної медицини, проблеми і перешкоди в навчанні та працевлаштуванні молодих медичних спеціалістів та межа між «подякою і «взяткою».

Другий день конференції почався з молитви та служіння хліболомання. Після цього доктор Сільковський Павло Миколайович (зав. відділенням реанімації Рівненської обласної лікарні) читав лекцію «Професійне зростання та попередження професійних помилок у медичній практиці». Доцент Марліс Фрізен ( директор кардіо- реабілітаційного центру, нефролог, доцент Університету Британської Колумбії) поділилася з учасниками лекцією на тему «Профілактика діабетичних ускладнень». Після вечері відбувся духовний, творчий вечір з участю Нестерука В.В. Також в ньому приймали участь студенти-іноземці ( співали пісні на рідній мові) и учасники з різних міст країни.

В останній день конференції лекцію зачитував Нагірняк Андрій Ярославович (заступник голови Громадської ради по співпраці з церквами і релігійними організаціями при Міністерстві охорони здоров’я) про « Роль церков та релігійних організацій у формуванні державної політики в сфері охорони здоров’я».

На протязі двох днів проходив ряд майстер-класів на актуальні і цікаві теми: «Душа пацієнта також потребує лікування» (Д, Андре Пам – медсестра з досвідом роботи у різних сферах, в тому числі хірургія, терапія, діагностика). Про короткий огляд ситуації по ВІЛ-СНІДУ в Україні та Східній Європі, розказувалось на майстер-класі Балвебер Джудіт ( медсестра, яка має унікальний досвід праці у міських та в сільських лікарнях Аляски). Про педіатричній огляд з використанням отоскопа розказував Джеймс Піпон ( президент і медичній директор Української Медичної Місії). Лозинский Анатолій Андрійович (лектор організатор з профілактики тютюнопаління, алкоголізму, наркоманії та ВІЛ-СНІДУ) розказував про Біо-, соціо-, духовну модель реабілітації алкозалежних, наркоманів, ігроманів. Окрім цих було це багато інших майстер-класів, які активно відвідувались молодими медиками.

Перед закриттям конференції з заключним словом до молоді звернувся Архиепископ Харьковский и Полтавский УАПЦ Игорь Исиченко. В своєму виступі він закликав християн цінувати свою працю і були світлом серед людей, щоб вони дивлячись на добрі діла віруючих, прославляли Отця Небесного. Урочисте закриття проходило з врученням сертифікатів учасникам, подякою організаторам, лекторам і спікерам в проведенні програми, а також дружнє фото на пам`ять. Крім духовно-навчальної програми молодь активно спілкувалась, знайомилась між собою. Добра погода и і цікава програма, перекрила усі перешкоди і технічні недоліки.

Надіємось, що ця конференція допоможе медикам це більше зростати духовно, вдосконалюватися професійно, і служити своїми фаховими талантами Богу та ближньому. Бажаємо молодим медикам-християнам бути послідовниками, дійсними учнями Ісуса Христа, любити і допомагати людям, так як це робив Великий Вчитель. Закликаємо Альянс християн – професіоналів України служить духовно і завжди відкликатися на практичні потреби людей.

Анна Старжевская, информационный отдел ОЦ Одесской области