У Львові з 9 до 13 січня відбувається перша в Україні молодіжна школа Європейської Християнської Політичної Мережі. Як повідомили УНІАН у прес-службі ХДС, молоді люди з 10 країн світу, зокрема України, Румунії, Албанії, Грузії, Нідерландів, Білорусі та інших, дискутують на тему моралі у політиці і як можна владу зробити більш моральною, якою б мала бути реакція Церкви на виклики сьогодення.

«Ті, хто хоче розділити політику і мораль, ніколи не зрозуміють по- справжньому ні того, ні іншого», – писав на початку минулого століття англійський політик і публіцист Джон Морлі. Однак і на початку ХХІ століття моральні принципи відсутні у політиці, зокрема, у пострадянських країнах, про це зазначали учасники міжнародної школи.

Білоруська мораль вражає мислячих людей

Відео дня

Любов Каменєва, керівник білоруської організації «Молоді християнські демократи» приїхала на міжнародну школу, щоб послухати інших учасників, які б поділились досвідом своїх країн, як суспільство, християни можуть і повинні впливати на політиків, доносити до них моральні засади і заставити дотримуватись моральних принципів, де для кожного є межа між мораллю і політикою. Після останніх президентських виборів у Білорусі, розповіла Любов Каменєва, складніше їй займатися політичною роботою, громадською. Діюча влада переслідує усіх, хто мислить по-іншому. Приватні та офісні телефони прослуховуються, а співробітників і саму Любу залякують.

«Яке може бути ставлення до керівника країни, який показує приклад, що має позашлюбного сина і цього не ховає, мабуть, так і має бути, коли перша особа це демонструє. То яка тут мораль... У нас молодь індиферентна, вона мало турбується про моральність і свою країну, її більше цікавить особисте, а такий стан байдужості влаштовує владу», – каже Любов Каменєва.

Моральний політик – відповідальний політик

Політики змушені апелювати до моральних почуттів громадян під час виборів. За словами директора Групи європейської стратегії Дмитра Потєхіна, моральний політик – це відповідальний політик, а моральність політика залежить від виборця, від здатності громадян контролювати політиків. Він вважає, що сьогодні в Україні відбуваються негативні тенденції, коли Президент і політики схильні створювати конфлікти, водночас нездатні і незацікавлені знаходити порозуміння з різними суспільними групами, зокрема усіма українськими церквами. Оскільки команда Януковича намагається втримати владу, наголошує аналітик, тому й шукає підтримку у найближчих ідеологічних партнерах, зокрема в Московському патріархаті.

«Навіть готовність греко-католиків сприйняти Януковича як Президента, участь кардинала Любомира Гузара в інавгурації не змогли подолати ситуації, бо ці люди від влади не схильні знаходити спільну мову», – наголосив у коментарі Радіо Свобода політолог Дмитро Потєхін.

«Якщо християн не влаштовують аморальні рішення влади, то вони мають протестувати»

Тим часом завідувач кафедри богослов’я Українського Католицького Університету Віктор Жуковський вважає, що нинішнє ігнорування владою УГКЦ та інших конфесій вимагає від вірних і духовенства особливо чіткої позиції, визначення пріоритетів.

«Ми бачимо гіперувагу влади до однієї конфесії і якась застигла ситуація очікувань до інших конфесій, які декларують і впроваджують чіткі моральні духовні цінності в суспільстві і не збираються бути конформістами з владою задля преференцій. Це час випробування для тих, хто не є у фаворі і це добре для церков, бо вони стануть міцнішими, – вважає релігійний експерт Віктор Жуковський , – проходить процес очищення церкви. Левова частка українців – це практикуючі християни і свідомі з них мають входити у цю брудну сферу політику і її очищати. Зараз час чіткої постановки питання, коли речі потрібно називати своїми іменами, квазітолеранція нині подібна смерті і якщо християн не влаштовують аморальні рішення влади, то вони мають протестувати».

Навчити політиків виконувати десять заповідей Божих завдання не з простих, але це залежить від рівня громадянського суспільства, зазначали учасники міжнародної школи. Як розповів Радіо Свобода керівник Румунської Християнської політичної мережі Разван Бурлеану, членство Румунії в ЄС таки принципово змінює політику партій. Бо громадяни отримали більше прав і політики просто змушені нині шукати шляхи співпраці з людьми.

«Пам’ятайте, що ніколи корисного для свого народу не осягнете через противну Божому Законові поведінку!» Але ці слова, промовлені Митрополитом Андреєм Шептицьким у першій половині ХХ століття, досі не почуті українськими владцями.