У приміщенні Головної канцелярії ВСЦ ХВЄП 3 грудня відбулось засідання Ради Євангельських Протестантських Церков України (РЄПЦУ). Зустріч глав євангельських Церков проходила під головуванням єпископа Михайла Паночка, президента Всеукраїнського Союзу Церков християн віри євангельської – п’ятидесятників, повідомляє

Інститут релігійної свободи.

На початку засідання заступник голови Держкомнацрелігій Микола Новиченко ознайомив присутніх з результатами науково-практичної конференції на тему міжконфесійних відносин в Україні. Він також розповів про законодавчі ініціативи у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій, над якими останнім часом працював Комітет.

Глави євангельських Церков проаналізували основні тенденції у сфері державно-церковних відносин. Інформацію з цього питання представив голова правління Інституту релігійної свободи Олександр Заєць. Окрему увагу учасники засідання звернули на новації в сферы оподаткування релігійних організацій, які запроваджує Податковий кодекс України.

Відео дня

За наслідками обговорення Рада Євангельських Протестантських Церков України ухвалила рішення звернутись до керівництва держави з проханням не допустити запровадження законодавчих норм, які створюють підстави для оподаткування добровільних пожертв віруючих.

У зв’язку з тим, що парламент оголосив 2011 рік Роком Української Першокниги, глави євангельських Церков домовились про проведення спільних заходів з нагоди відзначення 450-річниці Пересопницького Євангелія.

Учасники засідання також розглянули Концепцію інформаційного забезпечення діяльності РЄПЦУ, яку підготував Секретаріат Ради. Глави євангельських Церков ухвалили цей документ за основу для практичного впровадження. На їх думку, громадськість недостатньо проінформована про духовне та соціальне служіння, яке здійснюють євангельські християни України. У зв’язку з цим оновленого вигляду та змістового наповнення отримає офіційний веб-сайт РЄПЦУ.

Крім цього, Рада Євангельських Протестантських Церков України звернула увагу на проблему широкомасштабного “зомбування" телеглядачів, яке відбувається під час трансляції багатьох програм та фільмів окультного змісту, що пропагують ворожіння та екстрасенсорні практики.

Як зауважив єпископ Михайло Паночко: “Заклики до контакту з нечистими силами та пропагування окультизму, які сьогодні лунають на багатьох телеканалах, – це є величезне зло як для конкретної людини, так і для суспільства в цілому! Якщо це не зупинити, Україна може зазнати жахливих наслідків для фізичного та духовного здоров`я нації, гірших ніж Чорнобильська трагедія, з єдиною відмінністю – їх підґрунтя знаходиться у духовній сфері”.

Глави євангельських Церков вирішили звернутись з відкритою заявою до органів влади та власників телеканалів з закликом припинити трансляцію програм з окультними та екстрасенсорними практиками задля збереження фізичного та духовного здоров`я громадян.

На завершення засідання члени РЄПЦУ розглянули заяву Об`єднання незалежних харизматичних християнських церков України (Повного Євангелія) про включення його до складу Ради. За результатами голосування президент Об`єднання Анатолій Гаврилюк був одноголосно прийнятий до складу Ради Євангельських Протестантських Церков України.

Леонід Падун і Михайло ПаночкоВідповідно до Положення про РЄПЦУ новим Головуючим у Раді на наступний річний термін було обрано Леоніда Падуна, Старшого єпископа Української Християнської Євангельської Церкви.

В засіданні взяли участь Старший єпископ Всеукраїнського Союзу Церков християн віри євангельської – п’ятидесятників Михайло Паночко, голова Всеукраїнського Союзу Церков євангельських християн – баптистів В’ячеслав Нестерук, Старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви Леонід Падун, секретар Української Уніонної конференції Церкви адвентистів сьомого дня Леонід Волощук, заступник глави Союзу вільних церков християн євангельської віри України Дмитро Булах, єпископ Української Лютеранської Церкви В’ячеслав Горпинчук та член ради Асоціації місіонерських церков євангельських християн України пастор Андрій Мурзін.


Інститут релігійної свободи, м.Київ
www.irs.in.ua