Головний святковий захід із нагоди 400-річчя баптизму у Європі євангельські християни-баптисти України провели 30 серпня в Національному палаці «Україна» у Києві. Як повідомили УНІАН у прес-службі ВСО ЄХБ, ювілярів привітали керівники держави та владних структур, лідери українського та світового баптизму, керівники православної, римо-католицької  та інших церков.

У вітальному листі від Президента України, Віктор ЮЩЕНКО вшанував віруючих баптиського віросповідання, відзначивши, що історія євангельських християн-баптистів, яка була трагічною за часів царату та комуністичного режиму, стала благословенною в Незалежній Україні. Вклонившись світлій пам`яті замучених за віру та загиблих безвинно (тільки пасторів і проповідників було заарештовано 25 тисяч, з них 22 тисячі загинули в сталінських застінках та таборах, точне ж число репресованих членів церков невідоме донині), Президент засвідчив повагу до баптиської спільноти, підтвердив стійку позицію держави щодо належного державного захисту гарантованих Конституцією прав всіх співгромадян, в тому числі, й віруючих. Керівник держави закликав євангельських християн-баптистів і надалі служити християнським цінностям і молитися за свою країну.

Привітання від прем`єр-міністра Юлії ТИМОШЕНКО озвучив Перший віце-прем`єр України Олександр ТУРЧИНОВ. Подякувавши євангельським християнам-баптистам за великий внесок у розвиток країни та формування духовних цінностей у своїх співгромадян, Ю.ТИМОШЕНКО висловила сподівання, що держава та церква й надалі будуть діяти спільно заради кращого майбутнього й процвітання нашої країни. «Хай множиться лік ваших добрих справ, а Господня благодать дає сил і наснаги в служінні Богу і суспільству!» - говориться у листі. «Сьогодні християни нашої країни мають змогу не лише вільно сповідувати свою віру, але й збиратися разом за одним столом і вирішувати важливі для співгромадян питання, тож нинішнє свято можна вважати також святом тріумфу демократії в Україні», - наголосив О.ТУРЧИНОВ. У своїй молитві він подякував Богові за свободу для віруючих, попросив у Бога благополуччя для України та для інших країн, піднісши особливу молитву за ті держави, в яких ще й досі існують релігійні утиски та гоніння за віру.

Відео дня

Євангельських християн-баптистів України привітали також голова Держкомнацрелігій Юрій РЕШЕТНІКОВ, представники Київської мерії та політичних партій.

Християн-одновірців привітали і закликали до єдності в служінні Богу й людям Предстоятель Української греко-католицької церкви кардинал Любомир ГУЗАР, єпископ-помічник Київсько-католицької дієцезії римо-католицької церкви Віталій СКОМАРОВСЬКИЙ, перший єпископ Всеукраїнського Союзу церков християн віри євангельської (п`ятидесятників) Михайло ПАНОЧКО. Щирі вітання від українських церков Америки й Канади, баптистів Європи та Азії привезли Голова Альянсу церков ЄХБ США Олександр СІПКО, президент Європейської баптиської федерації Валерій ГІЛЕЦЬКИЙ, голова Союзу церков Азії Павло ПЕЙЧЕВ та керівники національних баптиських Союзів.