1

У день пам'яті святого праведного воїна Феодора Ушакова, 15 жовтня, благочинний Севастопольського округу УПЦ протоієрей Сергій Халюта у співслужінні духовенства звершив молебень перед іконою святого.

Як повідомляє прес-служба Севастопольського благочиння УПЦ, образ праведного воїна Феодора з часткою мощей святого був принесений сюди майбутнім Патріархом Московським і всієї Русі, тоді - митрополитом Смоленським і Калінінградським Кирилом.

«Третій командувач Чорноморським флотом, непереможний воїн, який не програв жодного бою, адмірал, який дбав про моряків, святий праведний Феодор догодив Богу, насамперед, як воїн Христовий, який молився за свою душу, молився за душі тих, хто був йому вірний», - сказав отець Сергій, звертаючись до віруючих.

Відео дня

Як повідомили в благочинні, 13 жовтня, в Крим прибув ковчег з частками мощей святого праведного воїна Феодора Ушакова. Святиню доставила делегація з Мордовії на чолі з секретарем Саранської єпархії, протоієреєм Віктором Хохловим. У Севастополь ковчег прибуде 17 жовтня.

1

Довідка "УНІАН-Релігії"

Адмірал Федір Ушаков був канонізований Руською Православною Церквою як місцевшанований святий Саранської і Мордовської єпархії 5 серпня 2001 року. 6 жовтня 2004 року Архієрейський собор Руської православної церкви зарахував Феодора Ушакова до загальноцерковних святих в лику праведних. Пам'ять відбувається (за юліанським календарем) 23 травня, 23 липня і 2 жовтня.

Для жителів Криму святий адмірал Феодор має особливе значення. Його земне життя було тісно пов'язане з Кримом. За його безпосередній участі в Севастополі був побудований пункт базування флоту. З 1790 по 1792 роки Ушаков очолював Чорноморський флот, який під його командуванням розгромив османську флотилію в низці принципових битв Російсько-Турецької війни (1787-1791), включаючи знамениту битву біля Керченської протоки.

Фото: Євгенія Константинова