1

Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич), коментуючи випадки захоплень храмів в деяких єпархіях, зазначив, що якщо в населеному пункті є бажаючі відноситися до УПЦ КП, «держава має реалізувати їх бажання не за рахунок віруючих УПЦ, а в законному порядку зареєструвати нову громаду».

Про це він сказав в інтерв'ю офіційному сайту УПЦ.

«Якщо в населеному пункті залишається хоча б 10 людей, які не бажають переходити з УПЦ в іншу юрисдикцію, відповідно до законодавства, ніхто не має права ліквідувати їхню громаду. В іншому випадку це буде захоплення», - зазначає митрополит Антоній.

Відео дня

За словами керуючого справами УПЦ, рішення про перехід громади в іншу юрисдикцію може прийматися лише членами парафіяльних зборів під головуванням настоятеля храму.

“Державні органи мають право реєструвати зміни в статуті громади лише в тому випадку, якщо єпархіальний архієрей затвердив рішення цього зібрання. Такий порядок типовий не тільки для УПЦ, а й для всіх релігійних організацій України, в тому числі і УПЦ КП», - підкреслює митрополит Антоній.

Він повідомляє, що "на сьогодні представниками УПЦ КП захоплено 10 храмів УПЦ". Це храми у Рівненській, Волинській, Тернопільській та Львівській областях.

Керуючий справами УПЦ розповідає про схему, за якою традиційно діють ті, хто захоплює храми УПЦ.

«Хтось з представників регіональної влади, часто кандидат у депутати, ініціює у населеному пункті референдум з участю місцевих жителів. На такому псевдореферендумі ставляться провокаційні питання. Так приймається рішення про передачу храму УПЦ КП. Обласна адміністрація дуже швидко виносить рішення про внесення поправок до Статуту громади УПЦ в пунктах, що вказують на релігійний центр, змінюючи його на єпархії Київського патріархату. Віруючі УПЦ автоматично залишаються без своєї громади. Їх позбавляють конституційного права на свободу віросповідання», - констатує керуючий справами УПЦ.

Також церковний ієрарх висловлює думку, що захоплення храмів УПЦ відбуваються в Україні напередодні виборів в інтересах «деяких популістських політичних сил», коли «більше важливий не результат, а особистий піар».

Як повідомляв УНІАН, 3 жовтня, на зустрічі Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій з українською владою, голова Синодального інформаційного відділу УПЦ єпископ Климент заявив про те, що близько 10 храмів Української Православної Церкви захоплені силою. Він підкреслив, що йдеться "про силове переведення їх в УПЦ Київського патріархату".