рог

Традиції спільножитних монастирів не передбачають ніяких відпусток і зарплат у ченців, заявив у середу патріарх Московський і всієї Русі Кирил на першому з'їзді ігуменів і ігумень монастирів Московського патріархату в Троїце-Сергієвій лаврі, повідомляє РИА Новости.

За словами патріарха, православна чернецька традиція передбачає проживання в монастирях-гуртожитках, у більш усамітнених, порівняно з монастирями, скитах, а також відлюдництво (повне усамітнення).

Предстоятель Руської церкви зазначив, що "чернецький монастир передбачає загальну трапезу, загальні праці, спільне майно, послухи, одержувані від настоятеля, щоденний коло богослужінь і, природно, одного духовного керівника - ігумена або ігуменю".

Відео дня

Патріарх закликав насельників монастирів в умовах, коли "атмосфера світу вривається в наш гуртожиток", наслідувати прикладам руських святих, таких, як засновник Троїцької обителі, що перетворилася згодом у лавру, преподобний Сергій Радонезький.

"Наша основна мета - зробити так, щоб сучасні обителі були училищами справжнього благочестя й святості. Ви повинні збирати внутрішню силу, щоб в будь-який момент ця сила могла послужити Церкві, долаючи розколи, поділи, єресі", - підсумував патріарх.