ак

Виставка приурочена до 700-річчя з дня народження преподобного Сергія Радонезького і проходить у Державному історичному музеї Москви, повідомляє сайт "Православное образование"

Виставка присвячена «превеликому зі святих Стародавньої Русі» та заснованому ним монастирю. Вона дозволяє масштабно показати видатний вклад преподобного Сергія в історію і культуру Росії та Руської Православної Церкви, представляє Преподобного і як святого, і як реального історичного діяча, ім'я якого нерозривно пов'язане зі звільненням Русі від ординського іга. Історія Радонезького ігумена і його обителі показана в контексті загальноросійської історії XIV-XX ст.

Відео дня

Центральне місце в розділі експозиції «Преподобний Сергій і його епоха. Шанування й прославляння» займають справжні реліквії часу преподобного. Уперше експонуються всі десять фрагментів унікального шитого похідного іконостасу XV ст. На виставці представлені такі раритети, як Особовий літописний звід і Геннадієвська Біблія 1499 р.

Серед рідкісних гравюр та друкованих видань XVIII ст. центральне місце займають справжній указ імператриці Єлизавети Петрівни зі Святійшого Синоду архімандриту Арсенію (Могилянському) про іменування Троїце-Сергієва монастиря Лаврою від 22 червня 1744 р., справжня Жалувана грамота імператриці Єлизавети Петрівни Троїце-Сергієвій лаврі на вотчини в різних повітах.

На виставці вперше показаний унікальний комплекс з десяти ікон кінця XVIII ст. із сюжетами житія преподобного Сергія та портретна галерея московських митрополитів - священноархімандритів Лаври.