За повідомленням секретаря Рівненського єпархіального управління УПЦ протоієрея Віталія Герлінського, 20 вересня захоплено храм на честь Нерукотворного Образа Спасителя в селищі Ходоси Рівненського району (Рівненська єпархія).

Як повідомляє "Православіє в Укра ні", напередодні конфлікту настоятель храму священик Андрій Тижук повідомив благочинному Рівненського благочиння УПЦ про те, що в селі Ходоси розклеєні оголошення про збір сільської громади з питання переходу храму під юрисдикцію Київського патріархату.

20 вересня, аби молитовно підтримати настоятеля та громаду, до храму прибули священнослужителі Рівненського благочиння УПЦ села Ходоси, і навколишніх сіл.

Відео дня

О 16:00 з нагоди свята Різдва Богородиці в храмі було розпочато всенічне бдіння, яке очолив секретар Рівненської єпархії протоієрей Віталій Герлінський. На богослужінні були присутні близько 15 священиків Рівненського благочиння, в тому числі благочинний протоієрей Валерій Капітанюк, та близько 50 мирян.

Водночас біля храму відбулися збори, на яких голосуванням було ухвалено рішення про передачу храму нещодавно зареєстрованій громаді УПЦ КП.

Після виступу секретаря єпархії УПЦ КП Лучаніна Сергія, під час якої зокрема звучали фрази: «Кожна гривня в московсько церкву — це куля для наших солдат в АТО», було розпочато захоплення храму. Агресивно налаштовані люди зайшли на територію храму й почали виганяти віруючих і духовенство УПЦ.

У цей час священики, які перебували в храмі, прийняли рішення зачинитися всередині. Богослужіння не припинялося.

Побачивши перед собою закритий храм, люди пропустили активістів та духовенство УПЦ КП, які прийняли рішення зламати двері храму. Тієї ж миті принесли переносний генератор, болгарку, монтировки та інші інструменти, приготовані і привезені заздалегідь.

За допомогою інструментів людям вдалося відкрити двері, що ведуть на правий крилас. На вході зустріли віруючі та духовенство УПЦ, які не давали агресивній юрбі увірватися до храму. Вірянина Юрія, що стояв у перших рядах, витягнули на вулицю, зв’язали й почали бити. Благочинного Рівненського округу УПЦ прот. Валерія Капітанюка, який вийшов на допомогу хлопцю, виштовхували з території храму, розірвавши при цьому підрясник і ланцюжок священицького хреста.

Поступово через отвір у дверях поруч із правим криласом витягували й інших. Через деякий час були виламані й ліві двері центрального входу, вірян з храму вигнали. Кілька священиків, у тому числі й секретар єпархії о. Віталій Герлінський, відступили в вівтарну частину храму й спробували блокувати вхід у вівтар, але двері не стали проблемою для агресивно налаштованих людей. 

До храму увійшли священики УПЦ КП. Вони відслужили подячний молебень про «добровільний» перехід ще однієї парафії в лоно УПЦ КП. Хоча, за повідомленням радіо «Свобода», Рівненська єпархія УПЦ КП наголошує на своїй непричетності до цих подій.

За фактом захоплення храму представники релігійної громади УПЦ с. Ходоси, готують заяву в прокуратуру.

Відео та матеріали з приводу захоплення храму розміщено тут: http://takeinfo.net/news/view/19220