У Чернігові пройшло вшанування святителя Феодосія, день пам'яті якого відзначається 22 вересня.

Як передає кореспондент УНІАН, у кафедральному Свято-Троїцькому соборі з цієї нагоди відбулася урочиста літургія, яку очолили митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Його Блаженству співслужили: митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел,  архієпископи – Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, Ніжинський і Прилуцький Іриней, єпископи – Бородянський Варсонофій, Конотопський і Глухівський Роман, а також духовенство міста.

Настоятель Української православної церкви здійснив свій перший архіпастирський візит до Чернігова. Спілкуючись із журналістами, він зазначив, що молився за мирі і спокій в Україні.

Відео дня

Під час святкової літургії, за традицією, мощі Феодосія було обнесено навколо храму. Шлях хресного ходу був висланий вербовими гілками і чорнобривцями. Учасниками богослужіння стали кілька тисяч чернігівців та гостей міста.

Минулого тижня мощі Феодосія по кілька днів перебували у соборах міста – Спасо-Преображенському та Успенському соборі Єлицького монастиря. У кожному з храмів проходили урочисті літургії, мощі були відкриті до поклоніння, а їх перенесення супроводжувалося хресною ходою. Учора мощі Феодосія було урочисто перенесено із Успенського собору до Свято-Троїцького собору, де вони знаходяться постійно.

Довідка УНІАН. Святитель Феодосій (Углицький) (20-30-ті роки ХVІІ ст. – 1696 р.) – архієпископ Чернігівський, чудотворець, молитовний заступник Чернігово-Сіверської землі.

Після смерті був похований у кафедральному Борисоглібському соборі в склепі, який не замуровувався протягом 40 днів. Вже тоді виявилось нетління його мощів, а потім і численні випадки зцілення. До сторіччя з дня смерті святителя за дорученням Синоду було перевірено 50 випадків його чудотворної допомоги. У 1896 р. хресним ходом його мощі були перенесені до Спасо-Преображенського собору і вкладені у срібну раку. Зарахування святителя Феодосія до сонму святих було здійснено Синодом ще в червні 1896 р.

Дні пам'яті: 5 (18) лютого, 9 (22) вересня (знаходження і перенесення мощів).