Відділ зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви дав офіційний коментар щодо повідомлень у ЗМІ про захоплення дому молитви євангельських християн-баптистів у Антрациті Луганської області. Текст розміщено на офіційному сайті УПЦ.

"8 вересня у ЗМІ з’явилися повідомлення про те, що нібито з благословення місцевого православного священика (без вказівки його імені та місця служіння) у місті Антрацит Луганської області озброєні люди захопили дім молитви євангельських християн-баптистів.

У повідомленнях говориться про те, що у присутності православного священнослужителя люди, які захопили молитовний будинок, стали вимагати від присутніх залишити приміщення, повідомивши про те, що відтепер воно належатиме православній громаді. Підкреслюючи те, що на території м. Антрацит немає інших парафій окрім тих, що належать до юрисдикції Української Православної Церкви, автори повідомленнь таким чином свідомо підштовхують читачів до тієї думки, що православне духовенство на Луганщині благословляє своїх віруючих на захоплення приміщень інших конфесій для подальшого користування ними.

Відео дня

У зв’язку з цим Відділ зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви звернувся за роз’ясненням до єпархіального управління Ровеньківської єпархії УПЦ, до складу якої належать православні парафії м. Антрацит.

У Ровеньківській єпархії заявили, що місцеве православне духовенство не має жодного відношення до цієї силової акції, яка є виключно ініціативою представників самопроголошеної ЛНР. Ні правлячий архієрей Ровеньківської єпархії єпископ Пантелеїмон, ані місцеві священики не схвалюють цієї силової акції і не приймуть від представників ЛНР ніяких приміщень, що належать євангельським християнам-баптистам чи будь-яким іншим конфесіям регіону.

Слід також зазначити, що голова ВЗЦЗ УПЦ митрополит Луганський і Алчевський Митрофан у своєму виступі на зустрічі релігійних лідерів України і Росії у м. Осло (Норвегія) 11 вересня 2014 року повідомив учасникам круглого столу про те, що представники самопроголошеної ЛНР пропонували йому також забрати у власність приміщення єпархіального управління та кафедральний собор УПЦ КП у Луганську, які залишилися без нагляду у зв’язку із бойовими діями у регіоні. Митрополит Митрофан відповів на таку пропозицію категоричною відмовою.

Окрім того, Українська Православна Церква повністю поділяє і дотримується позиції, яка була висловлена вКомюніке за результатами зустрічі релігійних лідерів України і Росії в Осло, у тексті якого, зокрема, говориться: «Як релігійні діячі ми особливо звертаємо увагу на необхідність дотримання в зоні конфлікту права на свободу совісті. Насильницькі дії щодо духовенства та віруючих, храмів та молитовних будинків будь-якої з діючих в Донецькій і Луганській областях конфесій неприпустимі».

Зі своєї сторони ми сподіваємось, що представники інших конфесій України також не будуть використовувати поточну суспільно-політичну ситуацію з метою захоплення храмів та створення конфліктних ситуацій на парафіях Української Православної Церкви.

Висловлюємо співчуття представникам общини євангельських християн-баптистів міста Антрацит у зв’язку з вищезгаданою силовою акцією проти них, а також закликаємо всіх, від кого це залежить не перешкоджати місцевому населенню звершувати релігійну діяльність згідно зі своїми релігійними переконаннями та не компрометувати своїми силовими діями Українську Православну Церкву".