Патріарх Московський і всієї Русі Кирил виступив зі зверненням з нагоди відновлення святкування Дня тверезості 11 вересня.

Як повідомляє прес-служба Патріарха, щорічне святкування Дня тверезості в Руській Православній Церкві було відновлено рішенням Священного Синоду від 25 липня 2014 року (журнал № 80).

Синод постановив відзначати День тверезості 11 вересня (29 серпня), в день пам'яті Усікновення глави Іоанна Предтечі, і рекомендував архієреям та духовенству в цей день: присвячувати проповідь розкриття важливості збереження тверезого способу життя; звершувати «Молебний спів про стражденних недугою пияцтва чи наркоманії» по можливості, у взаємодії з державними та громадськими організаціями, робити публікації і проводити заходи, спрямовані на підтримку тверезого способу життя.

Відео дня

Вперше День тверезості було встановлено Святішим Синодом в 1913 році, а в 1914 році було вирішено проводити його щорічно.

Звернення Патріарха Кирила з нагоди відновлення святкування Дня тверезості 11 вересня тут.

«Сьогодні значне число наших сучасників намагається піти від реальності за допомогою алкоголю, наркотиків, інших запаморочущіх свідомість засобів. Частина таких людей вже страждає руйнівними залежностями, вилікуватися від яких, позбутися душевної тривоги і спустошеності вони можуть у Святій Церкві, - йдеться у посланні Патріарха Кирила. - Перед її служителями завжди стояло дуже непросте завдання - направити людей по єдино вірному шляху - за Спасителем нашим Христом, шляхом протистояння гріху і спокусам. Ще в XIX столітті на наших парафіях організовувалися товариства тверезості, де їх члени брали на себе відповідну обітницю, а в 1913 році, згідно з постановою Святійшого Синоду, було проведено перше церковне свято тверезості».

«Сьогодні у багатьох єпархіях існують братства у боротьбі з алкогольною та наркотичною залежністю», - відзначив Святіший Владика і закликав архіпастирів і пастирів всіляко сприяти розвитку таких добрих починань, являючи людям власний приклад помірного життя».