11 вересня, в день Усікновіння глави Пророка, Предтечі та Хрестителя Господнього Іоанна, предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший митрополит Київський і всієї України Онуфрій відвідав Cтавропігійний жіночий монастир на честь Афонської ікони Божої Матері, що в урочищі Кип’яче, поблизу селища Чоповичи, Малинського району, Житомирської області.

Як повідомляє прес-служба предстоятеля, митропополит Онуфрій очолив Божественну літургію в  головному монастирському храмі на честь  всіх Святих, які на Святій Горі Афонській просіяли.

Його Блаженству співслужили: Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, єпископ Ірпінський Климент, засновник обителі протоієрей Роман Барановський, духовенство обителі.

Відео дня

За богослужінням  молилися  настоятелька обителі ігуменя Єкатерина (Смичок), насельниці, паломники та  прихожани.

Після відправи Блаженніший Владика відвідав чоловічий монастир на честь Казанської ікони Божої Матері, що розташований неподалік жіночого монастиря.

В головному храмі обителі Божественну літургію звершили: митрополит Овруцький і Коростенський Віссаріон, єпископ Фастівський Даміан, намісник монастиря архімандрит Євстратій (Кондаков), духовенство обителі.

На території монастиря біля місця зруйнованого храму на честь Усікновіння глави Іоанна Предтечі Блаженніший Митрополит Онуфрій відслужив  заупокійну літію за засновником монастиря ігуменом Костянтином та вбитими разом із ним насельниками обителі.

Чоловічий монастир на честь Казанської ікони Божої Матері був заснований в 1917 році поруч з джерелом, де у 1911 році відбулося явлення  Казанської ікони Божої Матері. Заснували  обитель  афонські ченці на чолі  з ігуменом Костянтином. Невдовзі була збудована дерев’яна церква на честь Усікновіння глави Іоанна Предтечі. В ніч з 14 на 15 вересня 1921 року храм було спалено, монастир пограбовано, а ігумена  Костянтина (Чопівського), ченця Іраклія (Скуратовського) та послушника Петра Щуку вбито. В березні 1934 року обитель була закрита. Монастир  відроджений рішенням Священного Синоду УПЦ  від 27 грудня 2002 року (журнал № 42). З часом склалася традиція саме 11 вересня, в день Усікновіння глави Іоанна Предтечі, звершувати заупокійне богослужіння на місці вбивства ченців.