1

Митрополит Рівненський і Острозький Української Православної Церкви Варфоломій звернувся до духовенства, чернецтва і віруючих Рівненської єпархії.

Звернення оприлюднено на сайті Рівненської єпархії УПЦ.

Всечесні отці, дорогі браття і сестри

Відео дня

Знову, як і в 90-х роках минулого століття, над нашими православними храмами нависла загроза ― захоплення їх прихильниками войовничого УПЦ (КП).

Його лідери й прибічники, грубо порушуючи чинне законодавство, нехтуючи думкою православних християн, законних власників церков, захоплюють наші храми.

На сьогодні уже захоплено три православних храми; зберігається загроза захоплення інших.

Наші звернення до представників владних структур про захист православних храмів не дають ніяких результатів. Залишається єдина надія на Бога і Його всесильну допомогу.

Сили зла, в такий трудний для нашої Держави час, прикриваючись патріотичними закликами, сіють розбрат і ворожнечу серед нашого народу.

Прихильники УПЦ (КП) забувають просту істину, що своїми діями вони віддаляють час можливого об’єднання в майбутньому в Єдину Православну Церкву.

Тому зараз, як ніколи раніше, нам, православним віруючим, потрібно берегти свою віру, захищати нашу Православну Церкву та її храми, берегти єдність і порозуміння між собою.

Господь випробовує нас, нашу віру і наше терпіння.

У нас є добрий приклад ― це сотні святих угодників Божих, які, покладаючись на волю Божу, достойно пройшли всі земні випробування, зберегли свою вірність Христу і Його Православній Церкві.

По тому, як ми берегли Православну Церкву і її храми, Господь буде судити, які ми християни.

Не піддаваймось провокаційним закликам, звинуваченням і образам всіх тих, хто, прикриваючись далеко нецерковними інтересами, бореться з Богом і Його Церквою.

Молімось, щоб у цей складний час Господь укріпив нашу віру, терпіння і нашу надію.

Наші предки, покладаючись на волю Божу, переживаючи трудні часи, свою молитву завжди підсилювали добровільно покладеним на себе постом.

Щоб сила молитви та посту дала нам наснаги протистояти злу і зберегти свою віру, наслідуймо добрий приклад наших предків.

Особливо закликаю піднести свої молитви і піст чернецтво нашої єпархії, оскільки молитва звершена в монастирях, має надзвичайно велику силу.

Я, як Ваш архіпастир, закликаю всіх Вас 10, 11 і 12 вересня звершити богослужіння в храмах і після читання святого Євангелія піднести молитву преподобного Єфрема Сирина «Господи і Владико живота моєго…», підсилити свій особистий піст і молитву, звершуючи добрі справи.

Нам чекати допомоги від сильних світу цього не приходиться. Тому покладімось на милість Божу, заступництво Пресвятої Богородиці й молитовну поміч святих угодників Божих. Будемо і надалі твердо стояти на сторожі нашої віри, Православної Церкви та її храмів, і нехай Господь буде нам завжди в поміч.

Смиренний Варфоломій, з ласки Божої Митрополит Рівненський і Острозький УПЦ