1

Ювілейні урочистості до 1000-річчя преставлення святого рівноапостольного князя Володимира, завдяки якому Русь прийняла православ'я, почнуться в січні 2015 року і триватимуть весь рік.

Про це заявив голова синодального інформвідділу (СІНФО) Руської Православної Церкви Володимир Легойда, повідомляє РІА "Новости".

За його словами, урочистості пройдуть в Росії, Україні, Білорусі і підкреслять цілісність культурного простору трьох країн.

Відео дня

Хрещення Русі (988) пов'язане з ім'ям князя Володимира (978-1015). Слідом за Києвом християнство прийшло в міста Київської Русі: Чернігів, Волинський, Полоцьк, Туров, де створювалися перші єпархії.

"Ювілейні урочистості, які відбудуться в 2015 році, стартують вже в січні, разом з офіційним відкриттям року, присвяченого пам'яті князя Володимира, на XXIII міжнародних Різдвяних освітніх читаннях. Запланована низка заходів, які пройдуть в столицях трьох слов'янських країн, що становлять історичну Русь, - Москві, Києві і Мінську - так і в провінційних містах. По багатьох містах і селах пройдуть хресні ходи, будуть відслужені урочисті літургії", - розповів Легойда.

"Підготовка до проведення святкових заходів триває більше року. В оргкомітеті святкування співпрацюють представники єпархій Руської Православної Церкви, Української Православної Церкви та Білоруського екзархату", - додав голова СІНФО.

Також представник РПЦ розповів, що в дні поминання князя Володимира в Києві, Москві і Мінську пройдуть святкові концерти, які "підкреслять цілісність духовного і культурного простору Росії, України і Білорусії за більш ніж тисячу років, що минув з часу хрещення Русі".

Планується, що в урочистостях візьмуть участь і представники інших Православних Церков світу.

"Звичайно ж, загальноцерковне відзначення 1000-річчя преставлення князя Володимира приверне до себе дуже великий інтерес з боку православних віруючих як Росії, України та Білорусії, так і інших помісних Православних Церков. Ми очікуємо участі в ювілейних заходах представників усіх Православних Церков і будемо раді бачити у дні урочистостей поруч з нами всіх, хто складає єдиний канонічний простір Православ'я", - сказав Легойда.

За матеріалами РІА "Новости"