1

1 вересня, у свято Донської ікони Божої Матері, Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію в Донському ставропігійному монастирі. Після закінчення богослужіння Предстоятель РПЦ звернувся до віруючих з проповіддю.

"...Ми молимося перед справжнім Донським образом Божої Матері, який у дні святкування передає нам Третьяковська галерея...

...Іноді нам здається, що Господь нас не чує і Божа Матір не чує. Кожен з нас через це проходив. Ніби й палко молишся, — а відповіді не отримуєш. У тому не Господь винен — у тому винні ми. Виходить, щось відбувається в нашій свідомості. Чи не молимося ми так, про всяк випадок, не будучи впевненими, що саме молитва нам допоможе?

Відео дня

Але коли ми звертаємося до Цариці Небесної як до останньої можливості, тоді концентруються всі сили. Так буває, наприклад, коли людину вражає невиліковна недуга, — нещасний розуміє, що ніяка сучасна медицина йому не допоможе, що він приречений, — і такої сили молитва вивергається з його серця, що він отримує чудове зцілення.

Напевно так само ревно молилися і тоді, у 1591 році, москвичі. Вони не мали іншої можливості врятуватися, і вони все своє сподівання, всю свою надію звернули до Цариці Небесної. Ми не можемо так молитися щодня, — ця молитва вимагає колосального зосередження сил. У такій молитві концентрується вся людська особистість, усе, що було з людиною і хорошого, і поганого, і цей рух до Бога і приводить у дію відповідний рух Божественної благодаті.

Не кожен і не завжди може так молитися, але ми повинні пам'ятати: ми маємо цю зброю. Можливо, хтось приберігає її дійсно на той час, коли іншого виходу вже не буде. Але для того щоб ця молитва впливала на перебіг обставин, ми повинні вміти молитися.

У нас повинен бути навик молитви, ми повинні відчувати Божу присутність, ми повинні поставляти себе перед лицем Божим, ми повинні сповідувати свої гріхи, ми повинні причащатися Святих Христових Таїн, ми повинні бути православними людьми не за соціологічними опитуваннями, а за своїми глибокими переконаннями і за способом життя, як були православними людьми, палко віруючими і люблячими Бога, наші благочестиві предки..."

Повний текст проповіді тут

За матеріалами прес-служби Патріарха Московського і всієї Русі