1

29 серпня, в свято перенесення з Едесси до Константинополя Нерукотворного Образу Господа Ісуса Христа, архієпископ Горлівський і Слов'янський Митрофан звершив Божественну літургію в храмі Нерукотворного Образу Христа в Горлівці. Йому співслужило духовенство міста.

У престольний день архієпископ Митрофан звернувся до парафіян храму з архіпастирським словом:

«Образ Божий, образ Христа, який ми бачимо, через Євангеліє, через Його святі ікони, зображення, Церква зберігає для нас, бо хоче, щоб ми всі стали на Нього схожими, щоб ми всі Йому наслідували... І якщо людина, що живе на землі, перед тим, як щось сказати, щось подумати чи щось зробити, згадає на мить: „А якщо Христос був би на моєму місці, Він би так сказав? Він би так зробив? Він би туди пішов, Він би так вчинив?“, дуже багато з того, що ми хотіли зробити, ми робити не будемо. Тому що нам відразу підкаже совість: „Ні, Він би так не вчинив. А значить, і нам так чинити не можна“.

Відео дня

І саме це відступ від образу Божого, ненаслідування Йому, ми називаємо гріхом, помилкою, коли людина замість того, щоб жити і діяти за цим образом, починає жити по своїй волі так, як вона захотіла. Починає придумувати для себе інші ідеали, інші поняття про те, що таке „добре“ і „погано“, інші уявлення про добро і зло. І людей починає ділити на перший, другий і третій сорт, на правильних і неправильних, на друзів і ворогів. Але замисліться на хвилинку: а як би вчинив Христос? І ми чуємо: „Немає ні елліна, ні іудея, ні раба, ні вільного, ні чоловічої статі, ні жіночої, але всіляке у всіх Христос“».

По матерілах сайту Горлівської і Слов'янської єпархії УПЦ