Під час реставраційних робіт в одному з старовинних храмів Дніпропетровська - Благовіщенському - знайшли старовинний, дореволюційного виробництва, дзвін.

Дзвін виявили робітники, які проводили в церкві ремонтні роботи. Він був замурований у стіну на горищі, де раніше була дзвіниця, повідомляє прес-служба Дніпропетровської єпархії.

Унікальна знахідка знайдена без найменших ушкоджень.

Відео дня

Знайдений дзвін - єдиний вцілілий з колишньої величної дзвіниці. Він пролежав у своїй схованці близько 80 років. Знахідка справді унікальна і безцінна. Напис на ній свідчить: «Завод Усачевых - Валдай». Це колокололітейне підприємство вважалося одним з найвідоміших у Росії - його дзвони відрізнялися гармонійним, сильним дзвоном, міцністю і чудовою художньою обробкою.

Знайдений у дніпропетровському храмі дзвін зі стовідсотковою впевненістю можна датувати початком ХХ століття. Саме в дореволюційний період дзвони заводу Усачевых можна було знайти в усіх єпархіях Європейської Росії, Кавказу, Закаспійського краю, Туркестану й навіть Далекого Сходу.

Як зазначив настоятель храму, «знайдений дзвін буде залишений при храмі. Дай Бог, відбудуємо заново дзвіницю, і він знову зазвучить».

http://www.sedmitza.ru/text/5017907.html