1

Патріарх Московський і всієї Русі Кирил прокоментував трагедію, яка сталася в Кіровському Донецької області 23 серпня.

 

У Донецькій області в храм потрапив снаряд, загинули три людини, храм зруйнований повністю

Відео дня

«23 серпня в результаті артилерійського обстрілу снаряд потрапив в храм на честь святого праведного Іоанна Кронштадтського в місті Кіровське. Храм повністю зруйнований, три людини загинули. Ще кілька постраждалих доставлені в лікарні з важкими травмами. За словами настоятеля храму протоієрея Георгія Циганова, обстріл стався під час недільного вечірнього богослужіння, близько 16.30.

Співалося Велике славослів'я, коли снаряд пробив дах в центрі будівлі і знищив перекриття на людей, які молилися. Свічниця Ольга Радченко і парафіяни Зінаїда Мелуга і Віктор Чернишов померли на місці. З травмами різного ступеня тяжкості госпіталізовані другий священик храму протоієрей Сергій Півень і його дружина Людмила, а також парафіянки Тетяна, Надія, Любов і ще одна Любов. При цьому ж обстрілу снаряд потрапив в лікарню, де так само є двоє загиблих і тяжкопоранених».

Патріарх Кирил нагадав, що раніше він звертався до предстоятелів помісних православних церков із закликом підняти голос на захист православних християн сходу України.

«Я чекаю відповіді від Організації Об'єднаних Націй, Ради Європи, ОБСЄ, до глав яких я також звернув своє слово з закликом припинити бійню, в результаті якої вбивають православних людей», - сказав Предстоятель РПЦ.

«Я не вірю, щоб на храм міг бути випадково скинутий снаряд, я не вірю, що це могла зробити православна людина, що належить до нашої Церкви, але я знаю, якою злістю дихають ті, хто до нашої Церкви не належить. І не виключено, що цілячись в цей храм, вони цілилися у всіх нас, у всю Русь Святу, у всю історичну Русь, в яку багаторазово цілилися протягом всієї нашої історії», - вважає Патріарх Кирил.

«Будемо молитися, щоб Господь припинив це страшне кровопролиття, щоб зупинив біду, щоб захистив православний народ східної України, щоб в результаті переговорів було досягнуто міцного і справедливого миру», - закликав Предстоятель РПЦ.

«А ми будемо і далі працювати і робити все для того, щоб припинився цей бій. Разом з Українською Православною Церквою Московського Патріархату, яка сьогодні є єдиною миротворчої силою на всій Україні, яка об'єднує і схід, і захід, і північ, і південь, яка молиться про припинення братовбивчої війни, ми разом будемо молитися і трудитися. І віримо, що Господь надасть Свою милість всім нам», - підсумував Патріарх.

Патріарх Московський і всієї Русі Кирил також згадав пасажирів московського метрополітену, загиблих в аварії 15 липня, 40 днів з моменту загибелі яких виповнилося сьогодні.