1

У день святкування на честь Донської ікони Божої Матері 1 вересня в Москві пройдуть урочистості з нагоди престольного свята Донського ставропігійного чоловічого монастиря.

За традицією для молитовного поклоніння віруючих в Донський монастир з Державної Третьяковської галереї буде принесена чудотворна Донська ікона Божої Матері.

Святиня перебуватиме у Великому соборі Донського монастиря з 14.00 30 серпня до 2 вересня 10.00. Весь цей час будуть відбуватися молебні з читанням акафісту Донській іконі Божої Матері.

Відео дня

Як очікується, в день свята Божественну літургію у Великому соборі Донського монастиря очолить Патріарх Кирил.

*** Ікона XIV століття імовірно належить пензлю преподобного Феофана Грека. У літописах сказано, що ікона була передана святому благовірному князю Димитру Донському напередодні Куликовської битви «казацами» - «народом християнським військового чину».

З того часу Донська ікона Божої Матері шанувалася як захисниця Вітчизни. У 1591 році в пам'ять про заступництво Пресвятої Богородиці за град Москву був заснований Донський монастир. З тих пір щорічні хресні ходи з Московського Кремля в Донську обитель, в яких брали участь царі і члени царського дому, стали традицією.

Після відродження Донського монастиря була відроджена традиція принесення Донської ікони у стіни обителі для молитовного поклоніння. У 2010 році з благословення Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, 1 вересня, день Донської ікони Божої Матері, оголошений головним святом православного козацтва.

Патріархія.ги