Владимир Легойда

Голова Синодального інформаційного відділу Руської Православної Церкви Володимир Легойда назвав руйнуючими надію на мир випадки пошкодження і руйнування храмів Української Православної Церкви в Луганську і Горлівці. Про це повідомляє Синодальний інформаційний відділ Московського Патріархату.

«Синодальний інформаційний відділ вже розповсюдив Заяву у зв'язку з загибеллю православних священнослужителів і загрозами релігійному миру в Україні, в якій серед іншого закликав не допустити надання громадянському конфлікту в цій країні ще й релігійного виміру», - нагадав В.Легойда.

«Але, тим не менш, храми, що знаходяться на південно-сході України, продовжують бути об'єктами застосування зброї невибіркового дії. Тільки за останні дві доби імовірно від артилерійського вогню постраждали два православних храми», - заявив він.

Відео дня

«Один з них, храм на честь ікони Божої Матері «Умілєніє» в центрі Луганська, наріжний камінь в основу якого заклав у 2011 році Патріарх Московський і всієї Русі Кирил, отримав серйозні пошкодження, інший - дерев'яний п'ятиглавий Благовіщенський храм у місті Горлівці Донецької області - взагалі згорів дотла», - додав голова СІНФО.

«Також постраждала імовірно від розриву міни і протестантська церква, розташована в Куйбишевському районі міста Донецька», - зазначив В.Легойда.

Представник Церкви нагадав, що і в античності, і в середньовіччі, і в новий час храми, монастирі, богадільні, а також інші священні споруди і місця законодавчим чином були наділені статусом притулку і здатністю надавати захист кожному, хто просив його в Божому домі.

«На жаль, в умовах братовбивчого протистояння в Україні ні церковні стіни, ні священний сан не є захистом від насильства», - додав Легойда.

«Церква знову закликає до того, щоб недоторканність святинь і священнослужителів не приносилася в жертву ненависті», - підкреслив він.

«Сакральний простір храмів, церков і монастирів має бути захищений від будь-яких посягань. В тяжких умовах громадянського протистояння це стає особливо важливим, бо дає людям надію на мир», - завершив голова СІНФО.