1

Архієпископ Горлівський і Слов'янський УПЦ Митрофан зазначив, що за останні два тижні мешканці Горлівки змінилися: "одні почали відкривати для себе духовне життя, намагаються допомагати ближнім, а інші ще більше озлобилися". Про це він сказав у своїй проповіді 5 серпня, в день святкування Почаївської ікони Божої Матері, повідомляє єпархіальний сайт.

«Всі, хто з допомогою зла і насильства намагалися вирішити свої проблеми, нічого не досягли. Не можна об'єднати країну з допомогою гармат і кулеметів. Не можна з допомогою автоматів довести, хто правий, а хто винен. Не можна, вбивши когось, тим самим показати, що я краще можу розрізняти добро і зло.

Що користі в тому, що Каїн, який був сильнішим, убив Авеля? Чого він домігся? Де всі ті люди, які за допомогою сили намагалися утвердитися в цьому всесвіті? Нікого з них немає. А Христос сказав Петрові „вклади меча в ножни“ - і Його Церква сьогодні існує, незважаючи на всі спроби її знищити. І, напевно, саме тому, вдаючись під покров Матері Божої, ми всі з вами розуміємо, як важливо нам йти не тип шляху, який нам пропонують ті чи інші сторони, а дорогою євангельською, до якої закликає нас Господь.

Відео дня

А що значить йти шляхом євангельським на сьогоднішній день? Це, по-перше, навчитися визнавати правду, якою б вона не була, і намагатися по цій правді жити. По-друге - не зраджувати власну совість. По-третє - намагатися пам'ятати, що ті люди, які тебе оточують, це твої ближні, про яких ти повинен проявляти турботу. Пам'ятати, що злом зло неможливо перемогти. І, звичайно ж, молитися», - сказав він.