1

Руська Православна Церква не збирається ні брати участь у виборах глави Київської митрополичої кафедри, ні впливати на вибір українських єпископів, заявив митрополит Волоколамський Іларіон. Про це повідомляє "РИА Новости".

"У Москві підтримають будь-якого єпископа, якого оберуть головою Київської митрополичої кафедри, а участь представників РПЦ в таємних виборах в Україні не передбачається, оскільки це - "внутрішня справа Української Православної Церкви Московського патріархату, яка має самоврядний статус", - заявив голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків МП митрополит Волоколамський Іларіон в інтерв'ю газеті "Комерсант", опублікованому на офіційному сайті ВЗЦЗ.

Вибори нового предстоятеля УПЦ МП пройдуть 13 серпня на соборі єпископів України. Попередній Митрополит Київський і всієї України Володимир, який очолював Київську кафедру з 1992 року, помер 5 липня на 79-му році життя.

Відео дня

Відповідаючи на запитання, у якого з українських архієреїв, на його думку, є хороші шанси на обрання, митрополит Іларіон підкреслив, що в РПЦ імена кандидатів на Київську кафедру "не називають вголос", а голосування буде відбуватися тільки всередині Української Православної Церкви.

"Воно буде таємним, архієреї не будуть обговорювати кандидатури, кожен відзначить у виборчому бюлетені того, кого він вважає підходящим для цієї посади, і потім блаженнішим митрополитом Київським стане той, хто отримає більшість голосів українського єпископату. Ми підтримаємо того кандидата, якого обере український єпископат", - додав глава ВЗЦЗ.