Відділ соціального служіння та благодійності УПЦ Київського Патріархату разом з Громадським комітетом «Наступ» та ініціативною групою «Донбас SOS» 16 липня відправили у Слов’янськ більше 4 тонн гуманітарної допомоги. Автобуси з необхідними речами виїхали по обіді з території Михайлівського собору.

Спільна допомога збиралась в межах двох тижнів і стала чи не найбільшою партією помочі місцевим жителям та бійцям Нацгвардії, що захищають ті землі. Речі та усе необхідне приносили пересічні громадяни. В основному це були медикаменти, консервована їжа, одяг, вода в бідонах, взуття, дитячі іграшки тощо. Окрім того, чимало громадянам приносили гроші.

Автобус, біля якого збирались усі речі, став ще й платформою для комунікації, оскільки чимало біженців зі Сходу завітали до нього за ці дні. Зокрема, серед них були і молоді біженці з окупованих міст, які мають намір повернутись туди найближчим часом.

Відео дня

«Зараз особливо важливо допомагати Сходу, тому що ми – єдина країна. І Церква має бути поруч з людьми, підтримувати їх у скрутну хвилину, допомагати чим зможе. Тому ми згуртувались зі східними активістами, аби почати передавати усе необхідне в Слов’янськ», - розповідає керівник Відділу соцслужіння о. Сергій Дмитрієв.

Збір допомоги триватиме і надалі, оскільки мешканці міста потроху повертаються у свої зруйновані будинки з метою почати нове життя. Проте термінової допомоги потребує і Донецьк, де бойовики ДНР хапають молодих дівчат в сексуальний полон, а хлопцям роздають автомати та змушують воювати проти української армії, розповідає місцевий житель Валентин, координатор групи «Донбас SOS».

«Допомагати людям на Сході необхідною не зважаючи на те, що в них були сепаратистські настрої, більшість там проукраїнська. І в Слов’янську, наприклад, лишаються переважно пенсіонери, які не мають ані продуктів, ані води, ані медикаментів. Майже всім немає де ночувати, тому що домівки були зруйновані», - поділився він.

Отже, збір допомоги не лише  мешканцям Сходу, а й вимушеним переселенцям у Києві та нашим військовим триватиме і далі. Усі бажаючі можуть приносити ліки (від серця, тиску), продукти тривалого зберігання, одяг та взуття на території Михайлівського собору – склад гуманітарної допомоги продовжує працювати.

РіСУ