1

17 липня в Патріаршій резиденції в московському Даниловому монастирі відбулася зустріч Патріарха Московського і всієї Русі Кирила з делегаціями Помісних Православних Церков, які прибули на святкування 700-річчя преподобного Сергія Радонезького.

Патріарх Кирил звернувся до присутніх зі словами привітання, повідомляє Служба комунікації ВЗЦЗ:

«...Радію тому, що представники Помісних Православних Церков прибули до Москви для участі в настільки важливому для Руської Православної Церкви ювілеї...

Відео дня

Преподобного Сергія називають «ігуменом землі Руської». З його ім'ям пов'язано перетворення руського чернецтва, поширення статуту проживання чернечого житія. Багато в чому ці зміни були пов'язані з впливом гори Афон завдяки духовним відносинам преподобного Сергія з одним із видатних її вихованців і насельників - Константинопольським Патріархом Філофєєм Коккіним. Заснована преподобним Сергієм обитель - обитель Святої Трійці - не просто одна з найбільших на Русі: вона стала справжньою чернечою школою, яка виховала не одне покоління боголюбивих ченців, пізніше заснували безліч монастирів по всій Русі. І сьогодні Лавра залишається центральним монастирем нашої Церкви, з неї беруть приклад і інші обителі.

Значення преподобного Сергія для Руської Православної Церкви і для нашої країни важко переоцінити. В період поділу і міжусобиць він примиряв ворогуючих князів, закликав до миру і єдності. Преподобний справді був збирачем Святої Русі. Приклад його життя особливо важливий і актуальний для наших днів, коли на землі України не припиняється міжусобна боротьба та пролита кров православних християн. Прошу ваших молитов біля мощей преподобного про викорінення ворожнечі і воцаріння світу на Україні.

Протягом своєї історії Троїце-Сергієва лавра завжди залишалася центром просвітництва. Ось вже не одне століття під покровом обителі преподобного Сергія розташовуються Московські духовні школи, де під молитовним покровом преподобного отримали освіту тисячі священнослужителів Руської Православної Церкви, а також багато представників братніх Помісних Православних Церков.

Преподобний ніколи не шукав слави, влади, і навіть ігуменство в заснованому ним монастирі прийняв лише після численних прохань братії, - не хотів він ставати ігуменом. Але істинне смирення і цілковита відданість волі Божій привертала і продовжує привертати до нього тисячі людей, які бачать у ньому свого духовного батька і молитовного предстателя.

Вчора під час сімнадцятикилометрової хресної ходи, яка рухалась від монастиря в Хотьково, де спочивають мощі преподобних Кирила і Марії, батьків преподобного Сергія, до Троїце-Сергієвої лаври, я був свідком дивного духовного піднесення. Більше 30 тисяч людей йшли, незважаючи на сорокаградусну спеку (саме така температура була на сонці), і треба було бачити радісні обличчя - ніякої втоми. Йшли люди різних віків, але особливо приємно було бачити молоді сім'ї, які навіть дітей з собою несли. Це свідчення того, що і для людей ХХІ століття преподобний Сергій має притягальну духовну силу.

Людина залишається людиною завжди: і в XIV столітті, коли жив преподобний Сергій, і в XXI столітті -- ті ж самі радощі, скорботи, духовні перемоги, але і ті ж пристрасті, які гублять душу. Людина, залишаючись Богом даній особистістю, відгукується на дію Божественної благодаті всім своїм серцем; важливо тільки, щоб Церква Божа, пастирі допомагали людям відчути цю благодать, подолати тяжіння спокус цього століття. Це наше завдання. Господь спасає Своєю благодаттю, і Богом дана людська природа відгукується на неї. А для того, щоб людина була здатна відкрити своє серце для благодаті Божої, ми повинні працювати, незважаючи на складні обставини часу, який переживається нами.

Преподобний Сергій - один з найбільш шанованих і улюблених в нашому народі святих. Ваш приїзд свідчить про те, що він широко шанується в усьому православному світі.

Я хотів би сердечно подякувати вам, високоповажні і високі делегати Православних Помісних Церков, за вашу готовність розділити свято 700-річчя преподобного і богоносного отця нашого Сергія, ігумена Радонезького».