16 липня почалися основні загальноцерковні урочистості, присвячені святкуванню 700-річчя від дня народження преподобного Сергія Радонезького.

Як повідомляє прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі, з підмосковного Покровського Хотькова ставропігійного монастиря, де перебувають мощі преподобних Кирила і Марії - батьків святого Сергія, пройшов багатотисячний хресний хід на Благовіщенське поле Сергієва Посада.

Відео дня

Ході передував молебень в Нікольському соборі Покровської обителі. Богослужіння та хресний хід очолив Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил.

Поблизу наметового містечка, розгорнутого на Благовіщенському поле, організовано місце для звершення богослужінь. Після прибуття сюди хрестного ходу Предстоятель РПЦ звершив молебний спів, було прочитано молитву преподобному Сергію Радонезькому.

Після закінчення богослужіння Патріарх Кирил привітав усіх із закінченням сімнадцятикилометрової хресної ходи і звернувся до віруючих із Першосвятительським словом:

«Для багатьох сьогоднішній шлях був чимось особливим, чого вони не переживали в житті. Це була не просто хода, не просто пішохідний маршрут, не просто похід - це був хресний хід, який супроводжувався безперестанною молитвою...

Але якщо згадати давно минулі часи, то для людей було звичайною справою йти пішки в Сергіїв Посад з граду Москви. Ми пройшли невелику частину того шляху, який проходили наші благочестиві предки, але могли відчути серцем велику благодать.

А що, власне кажучи, сталося? А нічого особливого. Люди XXI століття, що живуть у відносному чи навіть повному комфорті, прийняли рішення, незважаючи на спеку, йти пішки. Хтось раціонально мислячий скаже: а навіщо це треба? Ох як треба, тому що саме в подвигу, в який залучається не тільки душа, але і тіло, перевіряється наша духовна сила. У відповідь на цей подвиг Господь чує нашу молитву і дає бажане. Ось чому ми здійснюємо земні поклони, ось чому ми тримаємо піст, йдемо багатокілометровими хресними ходами, ось чому ми стоїмо на відносно тривалих богослужіннях. Тому що Бог приймає нашу маленьку фізичну жертву, невелику лепту, і у відповідь на наш подвиг дає бажане.

Помолимось сьогодні і в усі наступні дні преподобному Сергію, щоб він наші молитви підніс до Престолу Вседержителя - про весь наш народ, всю нашу історичну Вітчизну, про землі Руські, про Церкву нашу, щоб він зберіг їх в єдності, непереборій ніякими вражими силами.

Молімося також і про тих, хто загинув вчора в московському метро. В нашій столиці сьогодні день жалоби. Я знаю, що сьогодні дуже багато людей згадують тих, хто загинув. Також помолимося про духовне і фізичне здоров'я тих, хто пережив цю катастрофу. Нехай подасть їм Господь швидке зцілення, а померлим - Царство Небесне.

Нехай Господь допомагає всім нам долати скорботи життя. І чим більше ми будемо здатні на подвиг, в тому числі і в ім'я Боже, тим сильнішими ми будемо, тим більш високі вершини нам будуть коритися - і духовні, і земні.

Нехай береже вас всіх Господь молитвами преподобного і богоносного отця нашого Сергія, ігумена Радонежського. Амінь».

У хресній ході та молебні взяли участь ієрархи Руської Православної Церкви, десятки тисяч паломників.