1

За повідомленням Тернопільсько-Кременецької єпархії Української Православної Церкви, 13 липня, в селі Новостав Шумського району Тернопільської області мала місце спроба захоплення Свято-Михайлівського храму УПЦ групою людей, які за їхніми словами, належать до Київського патріархату.

Як повідомлялося раніше, два місяці тому група жителів села Новостав обманним шляхом ініціювала збір підписів серед своїх односельчан «для реєстрації Статуту УПЦ у новій редакції», після чого таємно подала у державні органи документи для зміни юрисдикції парафії на УПЦ КП, видаючи отримані підписи за волевиявлення більшості православних віруючих села. Коли громада УПЦ дізналася про такі дії окремих односельчан, то 1 липня 2014 року в сільському клубі було скликано парафіяльні збори, на яких парафіяни рішуче засудили методи створення громади УПЦ КП та більшістю в дві третини села, а саме своїми підписами в кількості 262 чоловік, засвідчили вірність Українській Православній Церкві.

У неділю, 13 липня, після святкової Літургії представники «Київського патріархату» зробили незаконну спробу завести в храм своїх священників задля відправи в ньому богослужіння.

Відео дня

Їхні дії зустріли ревний супротив громади УПЦ. Сталася силова сутичка, в яку втрутилися представники правоохоронних органів і місцевої влади. У результаті інциденту Свято-Михайлівський храм села Новостав опечатаний до судового вирішення міжконфесійного конфлікту.

За словами настоятеля храму священика Олександра Микутського, близько 110 дворів у селі підтримують настоятеля і перебування громади в УПЦ, у той час як близько 40 дворів висловлюють прихильність до УПЦ КП. Люди не лише підтримують священика, але й усвідомлюють, що община належить до Української Православної Церкви.

Окрім того, 5 липня 2014 року згадану парафію відвідав єпархіальний архієрей – митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій. У храмі, якому наступного року виповнюється 150 років, владика звершив Божественну літургію.

Під час проповіді митрополит Сергій, звертаючись до прихожан, зокрема сказав: «Ми, звичайні земні люди, благодаттю Христа Воскреслого, перебуваючи в лоні Його Христової Церкви, призвані до життя вічного. Призвані до Царства Небесного, і це дає тільки віра в Христа як Спасителя нашого, віра в Христа, Бога Нашого. Віра в те, що церква, яка є в нас на землі – Христова Церква на нашій землі, в нашому селі Новостав. Але це Церква Христова, яка називається, згідно з сучасним законом – Українська Православна Церква. І ось ми з вами живемо у цій Церкві, дякуючи Богу, у ній народились, у ній перебуваємо і одна у нас найбільша ціль, мета – в цій Церкві, зберігши віру Христу, живучи за законами Православ’я, перейти через рубіж смерті у вічність. Другого, іншого шляху спасіння, нам на землі – не дано.

Ось чому ми дорожимо святинею церкви своєї, ось чому ми не поступаємось нині, адже 150 років вашому храму, і до того було Православ’я, і зараз є, і після нас буде Православ’я, тому що засноване воно Господом Нашим Ісусом Христом, Сином Божим, і ніщо на світі не може подолати Христової Церкви.

А ворог нашого спасіння — диявол, він лютує проти нас, тих, які хочуть жити життям Церкви, намагається нас відірвати від Христової Церкви. Але з Божою і тільки з Божою силою, живучи у чистоті віри, можна устояти.

А те що ображають нас – треба потерпіти, і за терпіння і за молитву нашу за тих, хто ображає і нападає на нас, Господь очистить нас від гріхів і утвердить в вірі. І нам треба твердо стояти у своїй вірі, ми захищаємо святиню, ми захищаємо своє вічне життя, ми захищаємо дар любові Божої, яка дарує нам Царство Небесне. І якщо ми устоїмо в вірі, і покажемо, що ми не проклинаємо нападаючих на нас, не зневажаємо тих, хто нас ображає, не осуджуємо їх, а молимося за них, то благодать Божа допоможе, і, можливо, вони покаються.

Прошу усіх вас і благословляю на стояння у вірі, тому що втратити віру – краще не жити. Ми повинні молитись; вдома хто молитовку, хто Євангеліє читайте, щоби Господь дав нам у захист вашого покровителя – архістратига Михаїла, і ми зберегли нашу святиню — церкву».

"Православіе в Україні"