1

Намісник Свято-Успенської Святогірської лаври архієпископ Арсеній

Зараз Україна переживає важкі дні. В наші будинки, села, міста прийшла біда збройного протистояння і братовбивчої війни. Свята Православна Церква завжди була як любляча мати для нашого народу: примиряла ворогуючих, втішала скорботних, молилася про мир і добробут нашої Вітчизни, простягла руку допомоги нужденним, одягала нагих, надавала притулок тим, хто лишився без житла і засобів на існування, молитовно підтримувала і підкріплювала легкодухих і впадаючих у відчай своїх чад, вселяючи в них надію на всесильну допомогу Божу.

Так і в наші дні Свято-Успенська Святогірська Лавра і за її прикладом все місто Святогірськ з щирим бажанням допомогти ближнім у біді і скорботі взяли безліч біженців. При населенні міста 4 тисячі жителів у ньому на даний момент оселилося близько 25 тисяч біженців, деякі сім'ї втратили все і не мають навіть найнеобхіднішого. На території Святогорської Лаври проживає 470 осіб, з них 201 дитина. Наймолодшому біженцю 1 тиждень від народження, а найстаршій 95 років. Люди зібралися тут у множині, сподіваючись на Божу допомогу і Покров Божої Матері, яка є Ігуменею цього святого місця.

Відео дня

Братія несуть молитовний і трудовий подвиг в обителі. Біля чудотворної ікони Святогірської Пресвятої Богородиці, змінюючись кожні півгодини, братія читають акафіст Покрову Божої Матері, день і ніч, молячись про нашу багатостраждальну Вітчизну. Цілодобово читається в Лаврі за давньою традицією «неусыпаемая псалтир» з поминанням імен, записаних в монастирських синодиках. Братія працюють і на підсобному господарстві: пасіці, городах, теплицях, пташнику, молочній фермі, продукція з яких надходить на трапезу людям. Адже щодня обитель годує всіх прихожих, а не тільки проживаючих у ній. Число таких близько двох тисяч в день. Для маленьких - кожен день в актовій залі Лаври о 10.30 йде сеанс мультфільмів, на набережній побудовані пісочниці, у вестибюлі готелю розміщена виставка дитячих малюнків.

Щодня о 14.00 у Свято-Миколаївському храмі Святої Скелі служиться молебень з акафістом святителю Миколаю Чудотворцю, у скиті преподобних Антонія і Феодосія читається акафіст в печерному храмі всім угодникам Божим. На скиту Всіх святих братія несе подвиг читання акафісту святим, від віка Богу угодившим. У скиті Божої Матері «Всіх скорботних Радість» читається неусипна псалтир і почергове читання акафісту Божої Матері.

Безліч людей відгукнулися на чужу біду і на прохання про допомогу. Братія Лаври, завдяки Богу і людям, молитовно бажають, щоб добро, зроблене ближнім, повернулося сторицею в сім'ї благодійників, і їх приклад життя був насінням добра, посіяним в душах їхніх дітей і онуків, які б Господь виростив добрим плодом на втіху батькам. У цей непростий час, коли ми здаємо іспит Богові на своє християнство і право називатися сином або дочкою Святої Православної Церкви, дякуємо всім і звертаємося до всіх не бути байдужими, а на ділі показати приклади милосердя і любові до ближнього з проханням святих молитов за нас грішних.

Намісник Свято-Успенської Святогірської лаври архієпископ Арсеній з братією, біженцями і паломниками