Кількість постраждалих за віру в XX столітті в базі даних Православного Свято-Тихонівського гуманітарного університету (ПСТГУ) становить на сьогоднішній день близько 35 тисяч осіб, повідомляє РИА Новости з посиланням на ректора ПСТГУ протоієрея Володимира Воробйова.

"У базі даних збирають відомості не тільки про прославлених новомучеників, але і про всіх постраждалих за Христа і за віру. Зараз таких персоналій приблизно 35 тисяч. Це не тільки імена, але і все, що тільки можна було про них знайти - біографічні відомості, те, що можна було отримати зі слідчих справ, фотографії, авторські роботи цих людей, листи", - сказав протоієрей Володимир.

За його словами, ця база є частиною великої роботи, яка ведеться в університеті. "У нас є відділ новітньої історії Руської православної церкви. Історія 20 століття - це головний напрямок роботи", - додав Воробйов.

Відео дня

Після розпаду СРСР Руською православною церквою було канонізовано більше святих, ніж за всю її історію. У Московському патріархаті не припиняється робота з канонізації новомучеників. Рішення про прославлення нових святих приймаються практично на кожному засіданні Священного Синоду.

Тільки перша хвиля репресій проти духовенства (1918-20 роки) забрала близько 9 тисяч життів. Більше 10 тисяч священнослужителів були засуджені під час кампанії з вилучення церковних цінностей, яка почалася в 1921 році. 2 тисячі з них були розстріляні. Під час індустріалізації влади повели кампанію з переплавки дзвонів. Чисельність храмів з 1930 по 1934 роки скоротилася майже на третину. Природно, духовенство не могло дивитися на це мовчки. Влітку 1937 року вийшов наказ про розстріл протягом декількох місяців всіх сповідників, які утримувалися в таборах і в'язницях. У цей і наступний 1938 рік були репресовані 200 тисяч віруючих, кожен другий був страчений.

Відзначати день пам'яті новомучеників РПЦ розпочала в 1991 році. Архієрейський собор 2000 року включив в їхній сонм відразу близько тисячі імен. Серед поіменно прославлених новомучеників - останній російський імператор Микола Другий і члени його сім'ї, засновниця Марфо-Маріїнської обителі милосердя велика княгиня Єлизавета Федорівна і її сподвижниця черниця Варвара, відновив у 1917 році патріаршество святитель Тихон, митрополити Київський Володимир, Крутицький Петро, Петроградський Веніамін, митрополит Серафим (Чичагов).

РИА Новости