1

Новий 18-тонний дзвін "Олександр Невський" доставлять в Петербург з Каменска-Уральського (Свердловська область, Росія) для дзвіниці Свято-Троїцького собору Олександро-Невської лаври.

Новий дзвін стане останнім і найголовнішим для оновленої дзвіниці собору.

Маршрут дзвона пройде через Єкатеринбург, Уфу, Самару, Саратов, Пензу, Рязань, Москву, Ярославль, Вологду, Череповець і Тихвин.

Відео дня

Машину з дзвоном супроводжує переносна дзвіниця. У кожному з міст заплановані зупинки, під час яких дзвонарі Міжнародного центру дзвонового мистецтва будуть давати майстер-класи, усі охочі зможуть спробувати себе в мистецтві дзвону.

18-тонний дзвін прибуде в Олександро-Невську лавру, як очікується, до 28 липня.

Спочатку його розташують біля входу до Свято-Троїцького собору, щоб віряни та гості лаври змогли його розглянути і доторкнутися до головного дзвону чернечої обителі Петербурга.

Підйом дзвону на південну дзвіницю Троїцького собору запланований на жовтень 2014 року.

Історичний ряд дзвонів лаври налічував 14 дзвонів, відроджений складатиметься з 15-ти.

Свято-Троїцький храм - соборний храм Олександро-Невської лаври в Петербурзі. Він був зведений до 1731 року, проте пізніше його розібрали і підготували для храму новий проект. Другий храм на цьому місці був побудований до 1786 року і освячений в 1790 році.

У 1933-му Лєноблісполком прийняв рішення про закриття собору і передачу його Політпросвіту під Будинок технічних досягнень, пізніше тут розміщувалося житлове управління та інші установи. Собор було повернуто віруючим 1956 року.

Седмиця