УНИАН

Патріарх Московський і всієї Русі Кирил не буде присутній на відспівуванні Блаженнішого митрополита Володимира, яке відбудеться 7 липня в Києво-Печерській лаврі, бо розуміє, що його приїзд у Київ в ці дні може перетворити прощання з Блаженнішим в привід для можливих протестів і провокацій радикально налаштованих сил. Про це розповів голова синодального Інформаційного відділу Руської Православної Церкви Володимир Легойда, зазначає у своєму повідомленні синодальний Інформаційний відділ РПЦ.

"Звичайно, цілком логічно припустити, що патріарх особисто сам проводжає в "шлях всієї землі" одного з найстаріших членів Священного Синоду, предстоятеля самокерованої Церкви, дуже близьку йому людину... Єдине, чим може керуватися пастир, приймаючи в такій ситуації інше рішення, - це турбота про паству... щоб ніхто не перешкодив православним віруючим України гідно попрощатися зі своїм тихим молитовником і батьком... Ніяких інших причин немає", - повідомляє Володимир Легойда.

Також він зазначає, що в ці дні "години прощання могли б стати демонстрацією людської злоби і агресії, і навіть, цілком можливо, призвести до насильства по відношенню до тих, хто прийшов на поховання предстоятеля Української церкви".

Відео дня

"Абсолютної меншості достатньо, щоб могло статися неприпустиме. Святіший патріарх ніяк не міг піти на те, щоб похорони людини, яка все своє життя віддала Церкви, все своє життя була миротворцем, принесли б українському народові замість миру і спокою - сплески ненависті і нелюбові. Блаженніший Володимир такого не заслужив", - підкреслює голова синодального Інформаційного відділу.

"Відхід Блаженнішого - важка втрата. Як для кожного віруючого України, так і для всіх чад Руської Православної Церкви. Багатомільйонна паства Руської церкви в усьому світі знала і поважала Його Блаженство і сьогодні сумує про його кончину", - констатує Володимир Легойда.

Голова синодального Інформаційного відділу РПЦ говорить про те, що патріарх Кирил, "розуміючи ситуацію, яка склалася в Україні останнім часом, змушений звершувати молитовну і діяльну допомогу українській пастві не відвідуючи територію України".

При цьому Володимир Легойда підкреслює, що "страх не є тим почуттям, під впливом якого предстоятель Церкви приймає рішення".

Церковний спікер додав, що патріарх Кирил щодня молиться про українську паству, про мир в Україні, "щодня докладає зусиль до того, щоб на багатостраждальній землі України запанував мир і щоб люди могли жити без страху і ненависті".

"Вірю і сподіваюся, що в недалекому майбутньому, коли ситуація нормалізується, Святіший патріарх знову зможе звершувати спільну молитву зі своєю паствою на дорогій його серцю українській землі", - сказав Легойда.

Як повідомляв УНІАН, на похорон Блаженнішого митрополита Володимира, який відбудеться 7 липня, до Києва вилетів постійний член Священного Синоду Руської Православної Церкви митрополит Волоколамський Іларіон.