1

2-3 липня в Татарстанській митрополії Руської Православної Церкви відбулися урочистості на честь святителя Гурія, першого архієпископа Казанського.

Великою радістю для духовенства і парафіян стала присутність на урочистостях схиархімандрита Ілія (Ноздріна), відомого старця Оптиної пустелі, духівника Патріарха Московського і всієї Русі Кирила.

Отець Ілій, прямуючи в Єкатеринбурзьку єпархію до місця вбивства Царської сім'ї, на запрошення митрополита Анастасія приїхав розділити радість торжества і молитовного спілкування з православними віруючими міста Казані.

Відео дня

Звертаючись з вітальним словом до всіх присутніх, митрополит Анастасій зазначив, що в храмі Ярославських Чудотворців «біля мощей святителя Гурія створилася громада, яка зберегла вірність Христу» у страшні роки гонінь на Церкву. «Ми з вами до цього часу знаходимо в цьому храмі притулок від усіх скорбот, які зходять на нас від ворога нашого спасіння диявола, від всього того, що віддаляє нас від Господа. Дай Боже, щоб ми ніколи не забували стежку в цей святий храм», - сказав архієрей.

Потім митрополит Анастасій тепло привітав схиархімандрита Ілля та супроводжуючих його осіб

«Вся Росія знає православного старця нашого, молитвами якого багато людей отримують духовні і тілесні зцілення і, найголовніше, - це наша надія, надія на те, що не закрите для нас Царство Боже, що є такі люди, які вказують нам шлях до спасіння», - зазначив Його Високопреосвященство.

Правлячий архієрей підніс отцю Іллю образ святителя Гурія Казанського з побажанням здоров'я і допомоги Божої у його високому служінні.

У відповідному слові старець сердечно подякував архіпастирю за запрошення помолитися в цьому храмі: "так зворушливо відбувається в цьому храмі служба, так чудово співає хор і тут добре молитися».

*** Чесні мощі святителя Гурія, першого архієпископа Казанського, були перенесені в кафедральний Благовіщенський собор Казані зі Спасо-Преображенського монастиря, місця поховання, в 1630 році через 35 років після їх набуття. У Благовіщенському соборі Казанського кремля мощі перебували до 1934 року, коли у зв'язку з гоніннями на Церкву святиня була перенесена до храму святих Ярославських Чудотворців, де вона перебуває і нині. У цьому році відзначається 80-річчя цієї події.

Татарстанська митрополія РПЦ