Василий Липкивский

Верховна Рада України ухвалила постанову про відзначення 150-річчя з дня народження отця-митрополита УАПЦ Василя Липківського (№ 4097).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 280 народних депутатів із 374 зареєстрованих у сесійній залі.

У постанові зазначається, що 20 березня 2014 року виповнилося 150 років від дня народження отця-митрополита УАПЦ Василя Липківського – церковного реформатора, першого митрополита Української автокефальної православної церкви.

Відео дня

Кабінету міністрів України рекомендується у місячний термін з дня прийняття постанови утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення 150-річчя з дня народження Липківського; у місячний термін з дня утворення зазначеного організаційного комітету розробити та затвердити план заходів, пов’язаних з відзначенням 150-річчя з дня народження Липківського, вирішити питання щодо його фінансового та матеріально-технічного забезпечення.

Державному комітету телебачення і радіомовлення України пропонується організувати висвітлення в засобах масової інформації заходів, що проводитимуться у зв’язку з відзначенням 150-річчя з дня народження Липківського; Національному банку України - виготовити і ввести в обіг ювілейну монету, присвячену 150-річчю з дня народження отця-митрополита УАПЦ Василя Липківського; Українському державному підприємству поштового зв’язку ”Укрпошта” - видати серію поштових марок, присвячених 150-річчю з дня народження Липківського; Президії Національної академії наук України - передбачити проведення відповідними академічними інститутами науково-практичної конференції «Постать отця-митрополита Василя Липківського в розбудові української церкви»; Українському інституту національної пам’яті разом з Інститутом української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України - підготувати та видати вибрані твори Липківського.

Крім того, Київська міськдерждміністрація має вирішити в установленому законом порядку питання щодо встановлення меморіальної дошки на будинку за адресою: вул. Володимирська, 24 у Києві біля Південної в’їзної башти, де в 1919-1929 роках мешкав Липківський як настоятель Софійського собору.

*** Василь Липківський народився 20 березня 1864 року в с. Попудня Липовецького повіту на Вінничині.

З початку 1917 року Липківський очолив український релігійно-громадський рух за автокефалію Української православної церкви, був одним з ініціаторів створення Братства Воскресіння Хреста та Всеукраїнської православної церковної ради.

В жовтні 1921 року Перший всеукраїнський церковний собор затвердив проголошену автокефалію УПЦ та обрав Липківського її митрополитом. У жовтні 1927 року делегати Другого всеукраїнського церковного собору, під загрозою арешту та заслання всіх учасників, проголосували за переобрання Липківського. 

У жовтні 1937 року за наклепницьким обвинуваченням 73-річного Липківського заарештували і стратили 27 листопада 1937 року. Місце його поховання невідоме.

У 1997 році собор УАПЦ канонізував Липківського та інших церковних мучеників 20-х років ХХ століття.