1

2 липня  Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри, митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій зустрівся з канонічною братією монастиря Есфігмен святої гори Афон на чолі з ігуменом обителі архімандритом Варфоломієм у супроводі ієромонаха Гавриїла та монаха Йосифа.

Афонська братія відвідує Україну з паломницькою метою. Цікаво, що за переданням преподобний Антоній Печерський прийняв чернечий постриг саме у монастирі Есфігмен, з якого і повернувся до Києва, щоб започаткувати чернецтво на Русі.

Під час зустрічі братія розповіла Місцеблюстителю про сучасне життя монастиря.

Відео дня

Сторони обговорили супільно-політичну ситуацію в Україні, а також проблеми сучасного суспільства. Ігумен монастиря запевнив митрополита Онуфрія в постійних молитвах братії за мир, особливо церковний, в Україні.

Наостанок владика-Місцеблюститель подарував гостям пам’ятні подарунки.

У зустрічі взяли участь також єпископ Бородянський Варсонофій, заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, співробітник ВЗЦЗ УПЦ ієрей Георгій Георгіца.

Довідка: Братія монастиря Есфігмен, що проживає у стінах історичної обителі, є в розколі до Вселенського Православ’я. З 1974 року, посилаючись на екуменічні контакти Вселенського Патріарха, вони відмовилися возносити його ім’я за богослужінням і вважають себе належними до юрисдикції розкольницької старостильної “Істинно-православної церкви Греції”.

Аби відновити старовинну традицію Святої Гори відносно 20-чисельної кількості монастирів на Афоні, Священний Кинот благословив відновлення канонічної братії Есфігмену, яка тимчасово, поки обитель захоплена монахами-розкольниками, проживає в столиці Афону Кареї. Сьогодні канонічну есфігменську братію очолює ігумен Варфоломей.

news.church.ua