Василь Костянтинович Липківський

Верховна Рада України перенесла голосування за проект постанови про відзначення 150-річчя з дня народження отця-митрополита УАПЦ Василя Липківського (№4097).

Як передає кореспондент УНІАН, під час ”сигнального” голосування за проект постанови проголосували лише 185 народних депутатів із 271 зареєстрованого у сесійній залі.

Після чого заступник голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський повідомив, що голосування за проекту постанови переноситься на завтра.

Відео дня

У проекті постанови зазначається, що 20 березня 2014 року виповнюється 150 років від дня народження отця-митрополита УАПЦ Василя Липківського – церковного реформатора, першого митрополита Української автокефальної православної церкви.

У проекті зазначається, що враховуючи важливість постаті Липківського ВР постановляє у 2014 році урочисто відзначити на державному рівні 150-річчя з дня його народження.

Цим документом Кабінету міністрів України рекомендується у місячний термін з дня прийняття постанови утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення 150-річчя з дня народження Липківського; у місячний термін з дня утворення зазначеного організаційного комітету розробити та затвердити план заходів, пов’язаних з відзначенням 150-річчя з дня народження Липківського, вирішити питання щодо його фінансового та матеріально-технічного забезпечення.

Державному комітету телебачення і радіомовлення України пропонується організувати висвітлення в засобах масової інформації заходів, що проводитимуться у зв’язку з відзначенням 150-річчя з дня народження Липківського; Національному банку України - виготовити і ввести в обіг ювілейну монету, присвячену 150-річчю з дня народження отця-митрополита УАПЦ Василя Липківського; Українському державному підприємству поштового зв’язку ”Укрпошта” - видати серію поштових марок, присвячених 150-річчю з дня народження Липківського; Президії Національної академії наук України - передбачити проведення відповідними академічними інститутами науково-практичної конференції «Постать отця-митрополита Василя Липківського в розбудові української церкви»; Українському інституту національної пам’яті разом з Інститутом української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України - підготувати та видати вибрані твори Липківського.

Крім того, Київська міська державна адміністрація має вирішити в установленому законом порядку питання щодо встановлення меморіальної дошки на будинку за адресою вул. Володимирська, 24 у місті Києві біля Південної в’їзної башти, де в 1919-1929 роках мешкав Липківський як настоятель Софійського Собору.

*** Василь Костянтинович Липківський народився 20 березня 1864 року в с. Попудня Липовецького повіту на Вінничині.

З початку 1917 року Липківський очолив український релігійно-громадський рух за автокефалію Української Православної Церкви, був одним з ініціаторів створення Братства Воскресіння Хреста та Всеукраїнської Православної Церковної Ради.

В жовтні 1921 року Перший Всеукраїнський Церковний Собор затвердив проголошену автокефалію Української Православної церкви та обрав Липківського її митрополитом. Липківський активно працював над становленням й зміцненням Української національної церкви, відстоював принцип всенародного собороправства.

В жовтні 1927 року делегати Другого Всеукраїнського Церковного Собору, під загрозою арешту та заслання всіх його учасників, проголосували за переобрання Липківського, позбавленого за вимогою ДПУ «тягаря митрополичого служіння».

Липківського відсторонили від церковних справ, виселили на далеку околицю Києва, позбавили будь-яких статків. У 1930 УАПЦ було знищено.

Заарештованого у жовтні 1937 року за наклепницьким обвинуваченням 73-річного Митрополита Липківського, який на допитах не назвав жодного прізвища, не згубив жодного людського життя, було страчено 27 листопада 1937 року. Місце його поховання невідоме.

У 1997 Собор УАПЦ канонізував Липківського та інших церковних мучеників 20-х років ХХ століття.