1

Митрополит ОНУФРІЙ, місцеблюститель Київської митрополичої кафедри Української Православної Церкви прокоментував газеті "Дзеркало тижня" ставлення УПЦ до ситуації на Донбасі.

- Українська Православна Церква принципово не втручається у політичний процес і не бере на себе функцій державної влади, тому ми й не вважаємо себе правомочними давати державі будь-які рецепти щодо врегулювання ситуації в країні. Однак Церква не є відокремленою від суспільства.

Церква зажди намагається нести до народу Євангельську звістку про спасіння людини у Христі. Ми також вважаємо своїм обов'язком робити все можливе задля морального вдосконалення нашого суспільства. Тому ситуація на Донеччині й Луганщини не може нас не турбувати. Крім того, в Донецькій та Луганській областях, охоплених сьогодні збройним протистоянням, мешкають кілька мільйонів вірних нашої Церкви. Усе це спонукає нас до посиленої молитви за мир у цих регіонах та до постійних роздумів про їхнє майбутнє.

Відео дня

13 червня 2014 р. Українська Православна Церква провела у Києві круглий стіл представників духовенства майже всіх регіонів України. Для нас було вкрай важливо почути думку священників, які несуть служіння в різних областях країни. Під час круглого столу ми знову переконалися, що настрої серед наших вірних дуже різні, інколи прямо протилежні. 

Були на цій зустрічі і священики з Донбасу. Вони говорили про настрої своєї пастви. І тут є кілька принципових речей. По-перше, мирне населення регіону має сьогодні дуже велику недовіру до Києва. Люди бачать жорстке протистояння, чують з екранів телевізорів, що на Донбасі всі є сепаратистами й терористами. Однак переважна більшість населення Донеччини (і про це чітко говорили наші священики) бажає жити в мирі та спокої, бажає жити в єдиній Україні, вони не брали до рук зброю. Для мирного населення Донеччини та Луганщини влада має запропонувати чітке стратегічне бачення майбутнього. Це має стати фундаментом для мирного врегулювання.

Ми віримо, що є шанси на мирне врегулювання в цих регіонах. І ми підтримуємо намагання влади знайти шляхи до встановлення миру.

19 червня Священний Синод нашої Церкви прийняв звернення до президента України Петра Порошенка. В цьому документі ми чітко заявили, що Українська Православна Церква виступає за державну незалежність та територіальну цілісність України. Ми також рішуче засудили будь-які дії, спрямовані на підрив державного суверенітету та на розкол Єдиної Соборної України. 

Також наша Церква намагається донести до очільника держави голос нашої пастви у Донецькій і Луганській областях. У зверненні, зокрема, говориться, що духовенство та віряни цих областей "просять вжити всіх можливих заходів для припинення кровопролиття, від якого страждають мирні люди. Наші віруючі на Сході вважають, що будь-які протиріччя потрібно вирішувати через діалог та переговори. Мирний принцип вирішення проблем сповідує вся наша Церква. Спільно ми маємо зробити все, аби не допустити загибелі мирних жителів. Захист мирного населення — це головний пріоритет як для Церкви, так і для держави". Сподіваємося, що влада почує голос Церкви.

Синод також прийняв звернення до нашої пастви. Ми нагадали священикам, що участь духовенства в акціях громадянської непокори є неприпустимою. "В дусі Христової любові пастирі Церкви мають докласти максимум зусиль до припинення ворожнечі та недопущення нових кровопролить". Синод із жалем констатував, що "деякі священики спокушаються різними політичними пристрастями і через це не тільки порушують свій душевний мир, а й негативно впливають на спокій у суспільстві". Синод чітко заявив, що такі дії несумісні з високим званням пастиря Христової Церкви.

Українська Православна Церква також оголосила загальноцерковний збір коштів для гуманітарної допомоги мирному населенню Донецької і Луганської областей.