1

Православна Церква 27 червня святкує пам'ять віднайдення мощей священномученика митрополита Київського і Галицького Володимира (Богоявленського), убитого від рук безбожників у 1918 році.

Священномученик Володимир став першим архієреєм-новомучеником Руської Церкви. Святитель був видатним проповідником і духовним письменником, здобув вищу освіту в Київській Духовній Академії.

Завдяки активній соціальній та церковної діяльності, де б архіпастирю не доводилося нести своє святительське служіння: у Тбілісі, Москві, Санкт-Петербурзі, в Києві - будувалися і відроджувалися храми, утверджувалася православна віра, прості люди залишали шкідливі звички і приходили до Бога, смертельно хворі отримували необхідну підтримку.

Відео дня

Будучи першим в Святійшому Синоді РПЦ, він особливо любив крещальную купіль Русі, місто Київ, і навіть передбачав свою смерть в ньому, бажаючи померти біля преподобних отців Печерських. Це його бажання здійснилося: простивши і благословив своїх убивць, священноархімандрит лаври, біля її стін віддав свою душу Богові.

Передсмертне послання святого архіпастиря відображає міцну віру і непохитність у справах канонічного права: «Якщо людські переконання стоять у суперечності з Божественними істинами, то розумно надавати яке-небудь значення цим переконанням, вважати їх правильними і керуватися ними в житті? Ми, звичайно, повинні терпіти і незгодних з нами і тих, хто навіть явно помиляється, ставитися до них поблажливо, але від помилок їх повинні отвращатися і з помилками боротися і доводити їх неспроможність».

Перед Всенічним бдінням, з нагоди дня пам'яті небесного предстателя, в Трапезний храм у Дальні печери були перенесені мощі священномученика Володимира.

Богослужіння очолив намісник Києво-Печерської лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел у співслужінні єпископів Ніжинського Іринея, Бородянського Варсонофія і духовенства монастиря.

В день свята в Трапезному храмі була звершена пізня Божественна літургія. Наміснику лаври митрополиту Павлу співслужили: архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, єпископи Ніжинський Іриней та Бородянський Варсонофій, браття в священному сані. Після закінчення богослужіння відбувся Хресний хід на Дальні печери, де перед мощами священномученика був відслужений молебень.

За матеріалом сайту лаври