19 червня у Синодальному залі резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви у Святій Успенській Києво-Печерській Лаврі під головуванням Місцеблюстителя Київської Митрополичої кафедри митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія відбулося засідання Священного Синоду УПЦ.

Перед початком засідання члени Священного Синоду відвідали Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира.

У засіданні Синоду взяли участь: Місцеблюститель Київської Митрополичої кафедри митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій, митрополити Одеський і Ізмаїльський Агафангел, Сімферопольський і Кримський Лазар, Донецький і Маріупольський Іларіон, Вишгородський і Чорнобильський Павел; архієпископи Хустський і Виноградівський Марк, Луганський і Алчевський Митрофан; митрополити Дніпропетровський і Павлоградський Іриней, Білоцерківський і Богуславський Августин, архієпископ Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф та Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.

Відео дня

***

ПІДСУМКИ ЗАСІДАННЯ КОМЕНТУЄ КЕРУЮЧИЙ СПРАВАМИ УПЦ МИТРОПОЛИТ БОРИСПІЛЬСЬКИЙ І БРОВАРСЬКИЙ АНТОНІЙ:

«Усе українське суспільство переживає трагедію, яка відбувається на Сході нашої країни. І тому Синод розпочав свою роботу з рапортів митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона та архієпископа Луганського і Алчевського Митрофана про стан справ і в єпархії, і про ті події, які відбуваються в області.

Відповідно до цих рапортів були зроблені постанови і було ухвалено звернення до Президента України, в якому ми відобразили біль кожного парафіянина нашої Церкви. Ми виклали ті завдання, які  бачимо, і особливо прохання зробити все, що можливо, від Президента, від держави, щоб на нашу землю врешті прийшов мир, братолюбіє, і припинилося кровопролиття.

Також Синод прийняв звернення до вірних нашої Церкви, де ми також говоримо про переживання всієї повноти нашої Церкви з приводу подій, які відбуваються. Ми вирішили робити збір коштів, щоб підтримати тих людей, які опинилися у складній ситуації – хтось залишився без домівок, хтось поранений, комусь дітей потрібно вивезти. Тому Церква прийняла таке звернення і рішення про те, що відділ по благодійності буде координувати збір коштів для людей, які опинилися в такій важкій ситуації.

Крім того були прийняті різні рішення стосовно діяльності нашої Церкви, відносно нових редакцій статутів, єпархіальних, синодальних; призначено намісників монастирів у Донецькій, Мукачівській, Бориспільській єпархіях.

Було заслухано доповідь-звіт голови Учбового комітету про інспекцію духовних семінарій та інших навчальних духовних закладів УПЦ, також було прийнято відповідне рішення.

Відбулася ротація тимчасових членів Священного Синоду: в наступному засіданні візьмуть участь інші архієреї нашої Церкви, зокрема митрополит Тернопільский і Кременецький Сергій, архієпископ Горлівський і Слов’янський Митрофан і єпископ Івано-Франківський і Коломийський Пантелеімон.

Засідання було робочим, ми розглядали поточні питання життя нашої Церкви.

"Православіє в Україні"